Кремообразна полента с рагу от гъби
Рецепта от: Къртис Стоун
За рагуто от гъби най-важното е да имате няколко вида гъби, най-добре диви. Те се приготвят с малко лук, чесън, масло и вино. Вкусът на кремообразната полента е обогатен с настърган пармезан, затова се превръща в идеалната основа за рагуто от гъби - една вкусна вегетарианска рецепта.
Продукти
- За полентата:
- 3 ч.ч. прясно мляко
- 3 ч.ч. гореща вода
- сол
- 1 ч.ч. царевичен грис (качамак)
- 2 с.л. безсолно масло
- За рагуто:
- 1/2 ч.ч. настъргано сирене Пармезан
- 1/4 ч.ч. зехтин Екстра върджин
- 1 кг гъби (кладница, кралски печурки, мръчкули, есенен пачи крак)
- 5 големи стръка мащерка
- 1 голяма глава лук шалот
- 3 скилидки чесън
- 3/4 ч.ч. бяло сухо вино
- 1 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон
- 2 с.л. нарязан магданоз
- сол и черен пипер
- 3 с.л. безсолно масло
Начин на приготвяне:
- 1. За полентата сипете в голяма тенджера прясното мляко и щом то се загрее, добавете горещата вода. Добавете сол и оставете сместа да кипне. След това добавете на тънка струйка, при непрекъснато разбъркване, царевичния грис. намалете силата на огъня и продължете да бъркате в продължение на 15 минути, след образуване на балончета по повърхността на сместа. Щом постигнете желаната консистенция на полентата, дръпнете тенджерата от огъня и поставете капака.
- 2. След 5 минути добавете настърганото сирене Пармезан и нарязаното на бучки масло към полентата. Върнете върху огъня и разбъркайте докато маслото и серенето се разтопят.
- 3. За рагуто от гъби почистете различните видове гъби със суха четка (може да използвате и само два вида гъби, важното е да са пресни). Нарежете големите гъби на едро, заедно с пънчетата.
- 4. Загрейте тиган и разтопете малко масло в него. Добавете най-едрите гъби и ги запържете за кратко. Добавете още малко масло и добавете следващия вид гъби. Накрая добавете най-дребните гъби. Добавете още масло заедно с нарязаните на ситно лук и чесън. Запържете ги за 2 минути, докато омекнат. Добавете виното и изчакайте 1 минута то да се изпари. Добавете пилешкия бульон и нарязания магданоз, овкусете със сол и черен пипер. Гответе 4 минути. Накрая добавете листенцата мащерка и още масло.
- 5. Сервирайте рагу от гъби върху основа от кремообразна полента. Поръсете с малко магданоз.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне