Кремообразен боб с билково олио и наденица
Рецепта от: Стоян и Лора
1. Накиснете боба за една нощ в студена вода. След това го сварете в тенджера с чиста вода и нарязания на едро лук.
2. Накъсайте хляба на дребни парчета, сложете ги в тава, полейте със зехтин и поръсете със сол и пушен пипер. Печете в загрята на 180 фурна за около 8 минути.
3. Отцедете боба. В дълбок тиган загрейте маслото и запържете наситнения чесън за кратко. Добавете отцедения боб, посолете и гответе 5 минути на умерен огън. Прибавете 2 черпака от варенето на боба и намачкайте част от него с вилица или преса за картофи, за да стане с кремообразна консистенция.
4. Наденицата нарежете на кубчета и запечете на сух тиган до златисто.
5. За зеленото олио сложете в блендер нарязания пресен лук, настърганата лимонова кора, листата от магданоза, джоджена, босилека, лимоновия сок, сол и зехтина. Смелете докато се получи зелен сос.
6. Сервирайте боба в дълбока чиния заедно с наденицата, зеленото олио и хрупкавите парчета хляб.
Продукти
- 300 г наденица
- 200 г едър боб
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 40 г краве масло
- сол на вкус
- За хрупкавите трохи:
- 6 филийки ръчен хляб
- 4 с.л. зехтин
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- сол на вкус
- За ароматното олио:
- 1 връзка пресен лук
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 връзка пресен джоджен
- 1/2 връзка босилек
- кората от 1 лимон
- 2 с.л. лимонов сок
- 60 мл зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне