1. Накиснете боба за една нощ в студена вода. След това го сварете в тенджера с чиста вода и нарязания на едро лук.

2. Накъсайте хляба на дребни парчета, сложете ги в тава, полейте със зехтин и поръсете със сол и пушен пипер. Печете в загрята на 180 фурна за около 8 минути.

3. Отцедете боба. В дълбок тиган загрейте маслото и запържете наситнения чесън за кратко. Добавете отцедения боб, посолете и гответе 5 минути на умерен огън. Прибавете 2 черпака от варенето на боба и намачкайте част от него с вилица или преса за картофи, за да стане с кремообразна консистенция.

4. Наденицата нарежете на кубчета и запечете на сух тиган до златисто.

5. За зеленото олио сложете в блендер нарязания пресен лук, настърганата лимонова кора, листата от магданоза, джоджена, босилека, лимоновия сок, сол и зехтина. Смелете докато се получи зелен сос.

6. Сервирайте боба в дълбока чиния заедно с наденицата, зеленото олио и хрупкавите парчета хляб.

Продукти

  • 300 г наденица
  • 200 г едър боб                            
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 40 г краве масло
  • сол на вкус
  • За хрупкавите трохи:
  • 6 филийки ръчен хляб
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • сол на вкус
  • За ароматното олио:
  • 1 връзка пресен лук
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 връзка пресен джоджен
  • 1/2 връзка босилек
  • кората от 1 лимон
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 60 мл зехтин
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички