Крем-супа от тиква и пастърма

Крем-супа от тиква и пастърма

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете тиквата на малки парчета. Постелете тава с хартия за печене, върху нея поставете парче алуминиево фолио и върху него разпределете парчетата тиква. Върху тиквата сложете и небелените, но леко смачкани скилидки чесън, стръковете розмарин, дафиновите листа и полейте с 1 с.л. мед. Овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Накъсайте на парчета пастърмата и я разпръснете. Завийте тиквата с второ парче алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути.
2. За да направите зеленчуков бульон, сложете в тенджера две небелени глави лук и две глави целина, разрязани на две, 5 почистени моркова и 2 почистени стръка праз, нарязани на едро и ги залейте с 1 литър вода. Добавете 2 дафинови листа и малко сол. Щом бульонът заври, дръпнете от огъня и го прецедете.
3. Отстранете стръковете розмарин и скилидките чесън от печената тиква и прехвърлете самата тиква в добре загрята,дълбока тенджера. Добавете 1 с.л. течен мед и бъркайте с дървена лъжица, докато тиквата се карамелизира. След това намалете огъня и добавете топъл бульон, колкото да я покрие.
4. Щом тиквата омекне, пасирайте супата. Накрая добавете сметаната, разбъркайте добре и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Поднесете супата топла.

Продукти

  • 1 малка тиква цигулка
  • 8 ч.ч. зеленчуков бульон
  • 4 слайса пастърма
  • 2 с.л. течен мед
  • 1 скилидка чесън
  • 2 дафинови листа
  • 0.5 ч.ч. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 1 ч.ч. заквасена сметана
  • 2 стръка пресен розмарин

Свързани рецепти