Крем-супа от моркови и джинджифил

Крем-супа от моркови и джинджифил

Начин на приготвяне:

1. Сварете бульон, като сипете в тенджера вода и в нея пуснете дафинов лист и вързаните на снопче стръкове розмарин, магданоз и сибирски лук. Овкусете със сол и черен пипер и оставете да заври.
2. В друга тенджера сипете малко зехтин в него задушете нарязаните на кръгчета моркови. Добавете нарязания лук, картоф, джинджифил и целина /зелените стръкове/. Разбърквайте в продължение на 4-5 минути. Овкусете със сол и черен пипер.
3. Добавяйте от горещия бульон към зеленчуците малко по малко. Бульонът трябва да ги покрие. Варете докато зеленчуците омекнат.
4. Дръпнете тенджерата от котлона и пасирайте супата. Върнете я на котлона и настържете индийско орехче. Добавете сметаната на тънка струйка, като едновременно с това разбърквате.
5. За овкусеното масло охладете метална купа на ледена водна баня /поставете купата в друга купа, пълна с леденостудена вода и кубчета лед/. Нарежете маслото на кубчета и го сложете в студената купа. Добавете натрошеното сирене. нарежете на ситно подправките и добавете и тях. Разбъркайте всичко много добре с ръце. Поставете купата отново на ледена баня. След това изсипете сместа върху лист прозрачно фолио и го завийте, като оформите руло. Поставете овкусеното масло във фризер за кратко, да се стегне. След това го съхранявайте
6. Сервирайте топла крем-супа в купички. Поръсете с тънка струйка сметана, няколко кедрови ядки, ситно нарязан магданоз и черен пипер.
7. Нарежете франзелата на филийки. Намажете всяка филийка с малко от ароматното масло, не по цялата повърхност. Поднесете филийките със супата.

Продукти

За бульона:

  • 1.5 л вода
  • 1 дафинов лист
  • 0.5 връзка магданоз
  • 0.5 връзка сибирски лук
  • 3 стръка розмарин
  • 3 моркова
  • зехтин
  • сол и черен пипер
  • 0.5 глава лук
  • 0.5 картоф
  • 2 стръка целина
  • 5 см джинджифил
  • прясно настъргано индийско орехче
  • 1 ч.ч. течна сметана
  • 1 стрък магданоз
  • кедрови ядки

За ароматното масло:

  • 250 г масло
  • 50 г меко сирене
  • 8 стръка сибирски лук
  • шепа листа керевиз
  • шепа листа магданоз
  • 0.5 франзела

Свързани рецепти