Супа от миди
Рецепта от: Божана Кацарова
Крем-супа от зеленчуци, поднесена със задушени във вино миди и гарнирана с пюре от грах.
1. За супата от миди поставете голяма тенджера върху добре загрят котлон и сипете 2-3 с.л. зехтин. Добавете почистените и нарязани на кубчета моркови, лук, картофи, пащърнак и резене и ги запържете за минута-две. Добавете маслото и прясното мляко. Щом сместа заври, добавете дафиновите листа и скилидката чесън. Добавете 0.5 литър вода или бульон, поставете капака и оставете зеленчуците да се сварят за 30-40 минути на слаб огън.
2. Отстранете дафиновите листа и пресипете супата в блендер. Пасирайте до фина и гладка консистенция. Овкусете със сол, бял пипер, сушена целина и смлени сушени домати. Разбийте отново. Добавете сока на 0.5 лимон и пасирайте отново.
3. За пюрето прецедете граха и го сложете в тенджерка заедно с маслото. Добавете лимоновия сок и фино настърганата лимонова кора. Добавете и 50 мл прясно мляко. Щом сместа заври, дръпнете от огъня и пасирайте на пюре. Добавете още 30 мл прясно мляко, за да получите по-пухкава консистенция. Добавете нарязаните на ситно листа мента и 0.5 ч.л. лимонов сок. Разбъркайте и пресипете в пош.
4. За мидите запържете нарязаните на ситно 0.5 глава лук и 2 стъбла фенел в тиган с 2-3 с.л. зехтин. Щом зеленчуците омекнат, добавете горчицата и разбъркайте. Добавете саликорнията и бялото вино. Щом виното се изпари, добавете мидите /ако използвате бланширани миди, ще бъдат готови за по-кратко време/ и разбъркайте. Овкусете със сол, захар и бял пипер. Добавете разрязаните на половинки чери доматчета.
5. За пяната сипете в тенджерка 50-100 мл от още топлата пасирана супа. Добавете нарязания на ситно копър и разбъркайте. Добавете лецитина, разбъркайте, а след това пасирайте сместа до образуване на пяна като държите пасатора под ъгъл.
6. Сервирайте крем-супа от миди, като по средата на дълбока чиния сипете от задушените миди. Шприцовайте няколко топчета пюре от грах. Отстрани сипете от крем-супата. Украсете с листенца магданоз, копър и мента. Сипете от пяната върху мидите. Поръсете с черна сол.
Супа от миди рецепта.
Продукти
- 3 големи картофа
- 1 корен пащърнак
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 0.5 резене /фенхел/
- 50 г масло
- 250 мл прясно мляко
- сол и черен пипер
- 1 с.л. сушена целина
- 1 с.л. сушени домати на прах
- зехтин
- 2 дафинови листа
- За пюрето от грах:
- 250 г стерилизиран грах
- 50 г масло
- 1.5 ч лимонов сок
- 0.5 лимон
- настъргана кора
- 80 мл прясно мляко
- 1 стрък мента
- За мидите:
- 300 г почистени миди
- 0.5 глава лук
- 2 стъбла резене
- 1 ч.л. горчица
- 50 г саликорния
- щипка сол
- щипка захар
- щипка смлян бял пипер
- 3 чери доматчета
- зехтин
- За пяната:
- 1 с.л. лецитин на прах
- 1 връзка копър
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Супа от чушки
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с гъби и праз
Рецепти Стоян и Лора
Фламандска пилешка супа
Рецепти Ненад Великович
Телешка супа
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Бабина чорбица
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Гурме супа със сьомга
Рецепти Супа от аспержи с млечен мус
Рецепти Рудолф ван Веен
Малтийска рибена супа /алиота/
Рецепти Божана Кацарова
Рецепта за пилешка супа
Рецепти Божана Кацарова
Биск от раци и скариди