Супа от миди

Супа от миди

Начин на приготвяне:

Крем-супа от зеленчуци, поднесена със задушени във вино миди и гарнирана с пюре от грах.

1. За супата от миди поставете голяма тенджера върху добре загрят котлон и сипете 2-3 с.л. зехтин. Добавете почистените и нарязани на кубчета моркови, лук, картофи, пащърнак и резене и ги запържете за минута-две. Добавете маслото и прясното мляко. Щом сместа заври, добавете дафиновите листа и скилидката чесън. Добавете 0.5 литър вода или бульон, поставете капака и оставете зеленчуците да се сварят за 30-40 минути на слаб огън.

2. Отстранете дафиновите листа и пресипете супата в блендер. Пасирайте до фина и гладка консистенция. Овкусете със сол, бял пипер, сушена целина и смлени сушени домати. Разбийте отново. Добавете сока на 0.5 лимон и пасирайте отново.

3. За пюрето прецедете граха и го сложете в тенджерка заедно с маслото. Добавете лимоновия сок и фино настърганата лимонова кора. Добавете и 50 мл прясно мляко. Щом сместа заври, дръпнете от огъня и пасирайте на пюре. Добавете още 30 мл прясно мляко, за да получите по-пухкава консистенция. Добавете нарязаните на ситно листа мента и 0.5 ч.л. лимонов сок. Разбъркайте и пресипете в пош.

4. За мидите запържете нарязаните на ситно 0.5 глава лук и 2 стъбла фенел в тиган с 2-3 с.л. зехтин. Щом зеленчуците омекнат, добавете горчицата и разбъркайте. Добавете саликорнията и бялото вино. Щом виното се изпари, добавете мидите /ако използвате бланширани миди, ще бъдат готови за по-кратко време/ и разбъркайте. Овкусете със сол, захар и бял пипер. Добавете разрязаните на половинки чери доматчета.

5. За пяната сипете в тенджерка 50-100 мл от още топлата пасирана супа. Добавете нарязания на ситно копър и разбъркайте. Добавете лецитина, разбъркайте, а след това пасирайте сместа до образуване на пяна като държите пасатора под ъгъл.

6. Сервирайте крем-супа от миди, като по средата на дълбока чиния сипете от задушените миди. Шприцовайте няколко топчета пюре от грах. Отстрани сипете от крем-супата. Украсете с листенца магданоз, копър и мента. Сипете от пяната върху мидите. Поръсете с черна сол.

Супа от миди рецепта.

супа от миди

Крем-супа от миди

супа от миди рецепта

Продукти

  • 3 големи картофа
  • 1 корен пащърнак
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 0.5 резене /фенхел/
  • 50 г масло
  • 250 мл прясно мляко
  • сол и черен пипер
  • 1 с.л. сушена целина
  • 1 с.л. сушени домати на прах
  • зехтин
  • 2 дафинови листа

За пюрето от грах:

  • 250 г стерилизиран грах
  • 50 г масло
  • 1.5 ч лимонов сок
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора
  • 80 мл прясно мляко
  • 1 стрък мента

За мидите:

  • 300 г почистени миди
  • 0.5 глава лук
  • 2 стъбла резене
  • 1 ч.л. горчица
  • 50 г саликорния
  • щипка сол
  • щипка захар
  • щипка смлян бял пипер
  • 3 чери доматчета
  • зехтин

За пяната:

  • 1 с.л. лецитин на прах
  • 1 връзка копър

Свързани рецепти