Крем-супа от целина
1. Обелете главите целина и ги нарежете на кубчета. Обелете и нарежете на едри кубчета лука. Обелете и смачкайте скилидката чесън.
2. Сипете 2-3 с.л. зехтин в тенджера и запържете нарязаните зеленчуци. Добавете и шепа нарязани листа керевиз. Добавете анасона и дафиновите листа. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте за 2-3 минути.
3. Налейте вода до ръба на зеленчуците, без те да бъдат покрити. Захлупете и варете. Обелете картофа и го нарежете на кубчета. Добавете го в тенджерата 10 минути след началото на варенето. Варете до омекване.
4. Обелете няколко стъбълца от целината и ги нарежете на много ситно.
5. Щом зеленчуците се сварят, дръпнете тенджерата от котлона и отстранете анасона и дафиновия лист. Пасирайте зеленчуците. Върнете тенджерата на котлона, на слаб огън. Налейте сметаната на тънка струйка, като бъркате енергично през това време.
6. Сервирайте супата в купички. Поръсете с парченца стъбла целина, малко сол, черен пипер и лимонов сок. Може да поръсите и с лимонова кора.

Продукти

  • 2 глави целина 1 картоф 1 глава лук 1 скилидка чесън 2 звездички анасон 2 дафинови листа сол вода 0.5 ч.ч. течна сметана керевиз

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички