Начин на приготвяне:

1. За основата направете тесто, като сипете брашното на плота и направите кладенче в него. В кладенчето сложете маслото, захарта, остърганата вътрешност на шушулката ванилия и половин разбито предварително яйце. Разбъркайте продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото върху набрашнен плот, с дебелина 5 мм. Изрежете 6 кръгчета според размера на дъното на формичките, които ще използвате, с помощта на чаша. Намаслете добре формичките и поставете кръгчетата тесто на дъното им.
3. За франджипана сипете бадемите и захарта в блендер или кухненски робот и ги смелете фино. Добавете яйцето и мекото масло и смелете отново, до хомогенност. Разпределете франджипана в купичките, върху тестените основи. Печете основата и франджипана 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. След това ги оставете да изстинат 30 минути.
4. За крема накиснете желатина в купа със студена вода за 10-15 минути. В тенджерка сипете  сметаната и пуснете в нея бобчетата тонка. Оставете ги да се загреят в продължение на 15 минути. Отделно разбийте жълтъците и белтъците заедно със захарта. Щом сметаната кипне, добавете я към сместа с яйца, като разбърквате енергично. Върнете сместа в тенджерката и върху котлона. Бъркайте докато кремът се сгъсти. Прецедете крема през цедка, за да извадите бобчетата. Добавете изцедения желатин и бъркайте докато той се разтопи от топлината на крема. Накрая добавете маслото и бъркайте докато то се разтопи.
5. разпределете крема във формичките, върху изпечената основа. Охладете десертите - 1 час в хладилник.
6. За крекерите сипете в купа пудрата захар, брашното и канелата и добавете прясното мляко и разтопеното масло. Бъркайте енергично докато сместа стане гладка. Изсипете сместа в голяма плоска тава, постлана с хартия за печене и я разстелете на тънък пласт с помощта на палетен нож. Печете сместа в предварително загрята фурна на 180 градуса 10 минути.
7. Разбийте сметаната със захарта, до твърдост. Прехвърлете я в шприц с назъбен накрайник.
8. Върху охладените кремчета шприцовайте по една роза от бита сметана. Начупете сместа за крекери на парчета и поставете по едно във всяко кремче.

Продукти

За основата:

  • 0.5 шушулка ванилия
  • 100 г масло
  • 150 г брашно
  • 50 г захар
  • 0.5 яйце

За франджипана:

  • 100 г филирани бадеми
  • 100 г захар
  • 40 г разтопено масло
  • 1 яйце

За крема:

  • 4 листа желатин
  • 240 мл течна сметана
  • 5 зърна тонка боб
  • 2 яйца
  • 4 жълтъка
  • 50 г захар
  • 150 г меко масло

За канелените крекери:

  • 35 г масло
  • 100 г пудра захар
  • 35 мл прясно мляко
  • 25 г брашно
  • 1 ч.л. канела

За гарниране:

  • 200 мл течна сметана
  • 1 с.л. захар

Свързани рецепти