Крем-карамел - моя рецепта

Крем-карамел - моя рецепта
Предаване: Новата балканска кухня с БожанаГледайте в: Неделя, 28 февруари от 05:35 | Понеделник, 1 март от 03:30

Начин на приготвяне:

Това е рецепта за крем-карамел, приготвен по по-различна технология и презентиран ефектно.

1. Как се прави крем-карамел - първо сипете в купа яйцата, жълтъците, прясното мляко и сметаната и захарта. Разбийте продуктите леко. Настържете кората на индийското орехче и добавете щипка канела. Разбъркайте.

2. Разпределете сместа за домашен крем-карамел в метални формички, като пълните 2/3 от обема им. Поставете формичките в дълбока тава и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 30 минути.

3. За пясъка постелете тавичка с хартия за печене. В тавичката сипете брашното, канелата и кафявата захар и разбъркайте с ръка. Добавете нарязаното на кубчета студено масло. Смесете всички продукти с ръце като ги претривате през пръсти, за да се образуват трохи. Добавете меда и разбъркайте. Разпределете трохите на един слой и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути.

4. За карамеления сос сипете захарта и водата в тиган. Щом захарта започне да се карамелизира, добавете щипка сол и масло. Разклатете леко тигана, за да се разтопи маслото и оставете настрани.

5. За презентацията на крем-карамела направете сфера от изомалт. За целта сипете изомалта в тиган и изчакайте 1-2 минути докато той се разтопи. Поставете си гумени ръкавици. Пресипете разтопения изомалт върху силиконова подложка, като си помагате със силиконова шпатула. Започнете да разточвате изомалта с помощта на подложката, като сгъвате ту единия, ту другия и край. Щом изомалтът стане като пластелин, оформете топче от него и в малко джобче напъхайте накрайника на помпичка. Поставете изомалта в едната си ръка, а с другата помпайте много внимателно. Щом размерът на сферата достигне желания размер, много внимателно я отлепете от ръката си и я поставете на хладно да изстине.

6. Намажете предната част на изстиналата сфера с тънък слой мед и върху него подредете листенца от ядливи цветя и мента. В единия край на правоъгълна чиния сипете от карамеления сос и върху него поставете сферата. В сферата сложете натрошени какаови бисквити. От извадения от формичките крем-карамел изрежете малки кръгчета с помощта на ринг. Поставете крем-карамела в сферата, върху натрошените бисквити. Пред сферата поръсете от масления пясък и гарнирайте с домашно сладко по избор и парченца пресни сезонни плодове. Крем-карамел рецепта.

как се прави крем карамел

крем карамел рецепта

Продукти

За крема:

  • 200 мл прясно мляко
  • 100 мл течна сметана
  • 2 яйца
  • 50 г захар
  • щипка канела
  • 0.5 индийско орехче

За карамеления сос:

  • 100 г захар
  • 30 мл вода
  • щипка сол
  • 10 г масло

За пясъка:

  • 500 г брашно
  • 200 г студено масло
  • 2 с.л. кафява захар
  • щипка канела
  • 150 г мед

За сферата:

  • 4 с.л. изомалт

За декорация:

  • натрошени какаови бисквити
  • домашно сладко
  • ядливи цветя
  • сезонни плодове

Свързани рецепти