Крем-карамел - моя рецепта
Рецепта от: Божана Кацарова
Това е рецепта за крем-карамел, приготвен по по-различна технология и презентиран ефектно.
1. Как се прави крем-карамел - първо сипете в купа яйцата, жълтъците, прясното мляко и сметаната и захарта. Разбийте продуктите леко. Настържете кората на индийското орехче и добавете щипка канела. Разбъркайте.
2. Разпределете сместа за домашен крем-карамел в метални формички, като пълните 2/3 от обема им. Поставете формичките в дълбока тава и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 30 минути.
3. За пясъка постелете тавичка с хартия за печене. В тавичката сипете брашното, канелата и кафявата захар и разбъркайте с ръка. Добавете нарязаното на кубчета студено масло. Смесете всички продукти с ръце като ги претривате през пръсти, за да се образуват трохи. Добавете меда и разбъркайте. Разпределете трохите на един слой и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути.
4. За карамеления сос сипете захарта и водата в тиган. Щом захарта започне да се карамелизира, добавете щипка сол и масло. Разклатете леко тигана, за да се разтопи маслото и оставете настрани.
5. За презентацията на крем-карамела направете сфера от изомалт. За целта сипете изомалта в тиган и изчакайте 1-2 минути докато той се разтопи. Поставете си гумени ръкавици. Пресипете разтопения изомалт върху силиконова подложка, като си помагате със силиконова шпатула. Започнете да разточвате изомалта с помощта на подложката, като сгъвате ту единия, ту другия и край. Щом изомалтът стане като пластелин, оформете топче от него и в малко джобче напъхайте накрайника на помпичка. Поставете изомалта в едната си ръка, а с другата помпайте много внимателно. Щом размерът на сферата достигне желания размер, много внимателно я отлепете от ръката си и я поставете на хладно да изстине.
6. Намажете предната част на изстиналата сфера с тънък слой мед и върху него подредете листенца от ядливи цветя и мента. В единия край на правоъгълна чиния сипете от карамеления сос и върху него поставете сферата. В сферата сложете натрошени какаови бисквити. От извадения от формичките крем-карамел изрежете малки кръгчета с помощта на ринг. Поставете крем-карамела в сферата, върху натрошените бисквити. Пред сферата поръсете от масления пясък и гарнирайте с домашно сладко по избор и парченца пресни сезонни плодове. Крем-карамел рецепта.
Продукти
- За крема:
- 200 мл прясно мляко
- 100 мл течна сметана
- 2 яйца
- 50 г захар
- щипка канела
- 0.5 индийско орехче
- За карамеления сос:
- 100 г захар
- 30 мл вода
- щипка сол
- 10 г масло
- За пясъка:
- 500 г брашно
- 200 г студено масло
- 2 с.л. кафява захар
- щипка канела
- 150 г мед
- За сферата:
- 4 с.л. изомалт
- За декорация:
- натрошени какаови бисквити
- домашно сладко
- ядливи цветя
- сезонни плодове
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене