Това е рецепта за класическия десерт крем карамел. В този вариант към сместа се добавя и малко течна сметана за по-плътен вкус.

Продукти

  • За карамела:
  • 30 г захар
  • 20 г вода
  • мазнина
  • За крема:
  • 2 големи яйца
  • 1 жълтък
  • 20 г захар
  • 3 ч.л. ванилов екстракт
  • 250 мл прясно мляко
  • 50 мл течна сметана

Начин на приготвяне:

  • 1. Поставете керамични купички или формички в тава и ги загрейте леко във фурната. Напръскайте дъното и стените на купичките с мазнина. Поставете ги в дълбока тава.
  • 2. В касерола сипете захарта и водата и оставете сиропа да заври, да образува балончета и да промени цвета си до тъмнокехлибарен. Не разбърквайте карамела, а само поклащайте леко съда. Дръпнете от котлона и разпределете карамела на дъното на купичките. Слоят карамел трябва да е тънък.
  • 3. За крема в тенджера сипете прясното мляко и сметаната и оставете сместа да се загрее. В купа разбийте яйцата и жълтъка съвсем леко. Добавете топлата смес от мляко и сметана и разбъркайте внимателно, до получаването на еднородна смес.  Пресипете сместа в кана.
  • 4. Напълнете 80% от обема на купичките с крема. Налейте гореща вода до средата на тавата и покрийте с прозрачно фолио. Поставете в предварително загрята фурна на 100 градуса и печете 45 минути.
  • 5. Оставете купичките с крем карамел да изстинат на стайна температура. След това ги поставете в хладилник поне за 4 часа. Преди сервиране, минете със затопленото острие на нож по краищата и обърнете крема в чиния.

Свързани рецепти

Виж всички