Крем "Дипломат"

Крем "Дипломат"

Начин на приготвяне:

1. Нарежете кекса /лимонов или маслен/ на малки кубчета. Сложете ги в купа, добавете стафидите и разбъркайте. Полейте с ликьор, ром или коняк и разбъркайте хубаво. Разпределете сместа на дъното на 4 стъклени бурканчета или купички.
2. В купа разбийте яйцата, жълтъците и захарта с помощта на тел. Сипете млякото и разбъркайте. Добавете портокаловите корички /дребни кубчета/ и разбъркайте. Пресипете сместа в кана и напълнете с нея бурканчетата.
3. Затворете бурканчетата и ги сложете в тава с 2-3 пръста топла вода в нея. Печете крема 1 час - 1 час и 15 минути на 160 градуса.
4. За меренгето разбийте белтъците с щипка захар с помощта на миксер. Сварете захарен сироп от вода и захар. Щом температурата достигне 121 градуса, го излейте на тънка струйка към разбиващите се белтъци. Трябва да се получи твърда и пухкава пяна. Прехвърлете белтъчната пяна в пош с назъбен накрайник.
5. Отворете бурканчетата с изпечения крем и намажете отгоре с по 1 с.л. малиново сладко. Шприцовайте куличка от белтъци върху всяко кремче. С помощта на горелка обгорете леко белтъците. Украсете с листа прясна мента и поръсете леко с пудра захар.

Продукти

  • 100 г кекс
  • 2 с.л. портокалов ликьор
  • 2 яйца
  • 2 жълтъка
  • 150 г захар
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 с.л. захаросани портокалови корички
  • 50 г стафиди

За меренгето:

  • 60 мл вода
  • 190 г захар
  • 100 г белтъци

Свързани рецепти