Начин на приготвяне:
Сметаната се слага в тенджерка заедно с пръчката ванилия /разрязана на две надълго/ и се затопля. Жълтъците се разбиват с 50 г захар, докато не станат светложълти и плътни. Пръчката ванилия се отстранява от сметаната и тя се изсипва при жълтъците. След това цялата смес се връща в тенджерката. Слага се на котлон, като се загрява много бавно, на слаба температура. Бърка се почти непрекъснато, докато сместа не се сгъсти. Кремът се изсипва в огнеупорни формички /по 150 мл/, които се слагат тава на водна баня - пълни се 2/3 от тавата с гореща вода. Кремът се пече на 180 градуса за 25-30 минути.
След това върху всяко кремче се слага по 1 с.л. кафява захар и с помощта на горелка или запалка за газов котлон се разтапя.
След това върху всяко кремче се слага по 1 с.л. кафява захар и с помощта на горелка или запалка за газов котлон се разтапя.
Продукти
- 350 мл сметана
- 1 пръчка ванилия
- 4 жълтъка
- 50 г захар
За карамела:
- 4 с.л. кафява захар