Крем брюле

Крем брюле

Начин на приготвяне:

Сметаната се слага в тенджерка заедно с пръчката ванилия /разрязана на две надълго/ и се затопля. Жълтъците се разбиват с 50 г захар, докато не станат светложълти и плътни. Пръчката ванилия се отстранява от сметаната и тя се изсипва при жълтъците. След това цялата смес се връща в тенджерката. Слага се на котлон, като се загрява много бавно, на слаба температура. Бърка се почти непрекъснато, докато сместа не се сгъсти. Кремът се изсипва в огнеупорни формички /по 150 мл/, които се слагат тава на водна баня - пълни се 2/3 от тавата с гореща вода. Кремът се пече на 180 градуса за 25-30 минути.
След това върху всяко кремче се слага по 1 с.л. кафява захар и с помощта на горелка или запалка за газов котлон се разтапя.

Продукти

  • 350 мл сметана
  • 1 пръчка ванилия
  • 4 жълтъка
  • 50 г захар

За карамела:

  • 4 с.л. кафява захар

Свързани рецепти