Насладете се на тази лесна рецепта за десерт! Предварително задушените плодове в порто се покриват с маслени трохи с овесени ядки и орехи. Сладкишът се запича до златисто и се поднася с топка сладолед.

Продукти

  • 600 г сливи Ренглота (6 бр.)
  • 500 г круши (3 бр.)
  • 2 шушулки ванилия
  • 100 г фина захар
  • 100 мл порто
  • 75 г студено масло
  • 50 г овесени ядки
  • 60 г орехи пекан
  • 100 г кафява захар
  • ванилов сладолед

Начин на приготвяне:

  • 1. Разрежете сливите на две и отстранете костилките им. Обелете крушите, почистете ги и ги нарежете на кубчета.
  • 2. Поставете плодовете в дълбок тиган с капак. Добавете фината захар и портото. Разрежете по дължина шушулките ванилия и ги пуснете в тигана. Захлупете и гответе под капак 20 минути, докато плодовете омекнат напълно.
  • 3. За крамбъла сложете нарязаното на кубчета студено масло в купа и добавете брашното към него. С пръсти претрийте продуктите, до получаването на трохи. След това добавете захарта, нарязаните орехи пекан и овесените ядки. Разбъркайте добре.
  • 4. Пресипете плодовете в дълбока тавичка, заедно с шушулките ванилия, като ги разпределите равномерно. Оставете ги да изстинат напълно. Върху тях равномерно разпределете маслените трохи. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
  • 5. Сервирайте крамбъл с круши и сливи, гарниран с топка ванилов сладолед.

Свързани рецепти

Виж всички