Кралски кускус
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
По произход ястието е северноафриканско, но придобива голяма популярност във Франция. Приготвя се с три ви да месо - агнешко, пилешко и наденица. Месото се готви бавно заедно със зеленчуци и нахут. Яхнията се сервира върху пухкав арабски кускус.
Продукти
- 2 с.л. зехтин
- 1 кг обезкостена агнешка плешка
- 4 долни пилешки бутчета
- 2 глави лук
- 1 с.л. Рас ел ханут
- щипка шафран
- 2 с.л. паста Хариса
- 2 моркова
- 1 ряпа
- 100 г нахут (предварително накиснат за 1 нощ във вода)
- 1 литър пилешки бульон
- 1 тъмнозелена тиквичка
- ½ зелка савойско зеле
- 1 ч.ч. арабски кускус
- 20 г масло
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Изрежете излишната мазнина от агнешкото. Нарежете го на 4 парчета. Поръсете парчетата обилно със сол, черен пипер и зехтин от всички страни. Запечатайте месото в загрята тенджера под налягане или обикновена тенджера с малко зехтин. Ако е необходимо, гответе на порции. Щом месото придобие тъмнозлатист цвят от всички страни, го извадете.
- 2. Поръсете пилешките бутчета със сол, черен пипер и зехтин и ги запечатайте до златисто от всички страни.
- 3. Добавете обеления и нарязан на едро лук при бутчетата. Добавете щипка сол и разтръскайте тенджерата. Овкусете с прясно смлян черен пипер, смес от подправки Рас ел ханут, шафран и пастата Хариса. Разбъркайте добре. След 2 минути върнете агнешкото месо в тенджерата и залейте с горещ пилешки бульон или гореща вода. Добавете почистените и нарязани на кръгчета с дебелина 3 см моркови, обелената и разрязана на четвъртинки ряпа и зърната нахут. Затворете тенджерата под налягане и гответе на умерен огън 35 минути. Ако готвите в обикновена тенджера, ще ви трябват 45 минути.
- 4. Отворете тенджерата и добавете измитата, но необелена тиквичка, нарязана на кръгчета с дебелина 3 см и 2 четвъртини зеле. Затворете отново тенджерата под налягане и гответе още 10 минути. Ако готвите в обикновена тенджера, ще са ви необходими още 40 минути.
- 5. Сипете кускуса в стъклена купа и го залейте с 1 ч.ч. гореща вода. Добавете маслото и щипка сол. Покрийте с прозрачно фолио и оставете настрани 5-10 минути. С помощта на вилица разрохкайте кускуса. Пресипете го в голяма чиния за сервиране.
- 6. Върху кускуса подредете парчетата агнешко, пилешките бутчета, парчета зеленчуци и нахут. Полейте със сос и сервирайте.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Печен агнешки бут
Рецепти Джейми Оливър
Кофта кебап с печено агнешко
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с агнешка кайма
Рецепти Стоян и Лора
Задушено агнешко с гремолата
Рецепти Марк Мориарти
Агнешко на фурна с картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Агнешки котлети с шишчета от чери домати
Рецепти Стоян и Лора
Пълнена агнешка плешка
Рецепти Надия Хюсеин
Самоса пай
Рецепти Нико Рейнолдс
Бавно печен агнешки бут
Рецепти Ейнсли Хариът
Азиатски агнешки кюфтенца върху канапе от маниока