По произход ястието е северноафриканско, но придобива голяма популярност във Франция. Приготвя се с три ви да месо - агнешко, пилешко и наденица. Месото се готви бавно заедно със зеленчуци и нахут. Яхнията се сервира върху пухкав арабски кускус.

Продукти

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 кг обезкостена агнешка плешка
  • 4 долни пилешки бутчета
  • 2 глави лук
  • 1 с.л. Рас ел ханут
  • щипка шафран
  • 2 с.л. паста Хариса
  • 2 моркова
  • 1 ряпа
  • 100 г нахут (предварително накиснат за 1 нощ във вода)
  • 1 литър пилешки бульон
  • 1 тъмнозелена тиквичка
  • ½ зелка савойско зеле
  • 1 ч.ч. арабски кускус
  • 20 г масло
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Изрежете излишната мазнина от агнешкото. Нарежете го на 4 парчета. Поръсете парчетата обилно със сол, черен пипер и зехтин от всички страни. Запечатайте месото в загрята тенджера под налягане или обикновена тенджера с малко зехтин. Ако е необходимо, гответе на порции. Щом месото придобие тъмнозлатист цвят от всички страни, го извадете.
  • 2. Поръсете пилешките бутчета със сол, черен пипер и зехтин и ги запечатайте до златисто от всички страни.
  • 3. Добавете обеления и нарязан на едро лук при бутчетата. Добавете щипка сол и разтръскайте тенджерата. Овкусете с прясно смлян черен пипер, смес от подправки Рас ел ханут, шафран и пастата Хариса. Разбъркайте добре. След 2 минути върнете агнешкото месо в тенджерата и залейте с горещ пилешки бульон или гореща вода. Добавете почистените и нарязани на кръгчета с дебелина 3 см моркови, обелената и разрязана на четвъртинки ряпа и зърната нахут. Затворете тенджерата под налягане и гответе на умерен огън 35 минути. Ако готвите в обикновена тенджера, ще ви трябват 45 минути.
  • 4. Отворете тенджерата и добавете измитата, но необелена тиквичка, нарязана на кръгчета с дебелина 3 см и 2 четвъртини зеле. Затворете отново тенджерата под налягане и гответе още 10 минути. Ако готвите в обикновена тенджера, ще са ви необходими още 40 минути.
  • 5. Сипете кускуса в стъклена купа и го залейте с 1 ч.ч. гореща вода. Добавете маслото и щипка сол. Покрийте с прозрачно фолио и оставете настрани 5-10 минути. С помощта на вилица разрохкайте кускуса. Пресипете го в голяма чиния за сервиране.
  • 6. Върху кускуса подредете парчетата агнешко, пилешките бутчета, парчета зеленчуци и нахут. Полейте със сос и сервирайте.

Свързани рецепти

Виж всички