Кралска торта

Кралска торта

Начин на приготвяне:

1. За желето обелете и нарежете портокалите на резени, като отстраните ципата им и запазите сока им. Накиснете желатина в студена вода. В тенджерка сипете портокаловия сок и добавете ригана. Щом сокът се затопли, добавете го при резените портокал. Добавете желатина, като го изцедите и разбъркайте.
2. Покрийте малка сферична форма /диаметър 10 см/ с прозрачно фолио отвътре. Изсипете сместа в купата и я сложете във фризер за 2 часа.
3. За блата разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер, докато утроят обема си. Добавете брашното и разбъркайте, след това добавете маслото. Разбъркайте до хомогенност. Изсипете сместа в плоска тава /приблизителни размери 40х30 см/, покрита с хартия за печене и я разстелете на тънък слой, с помощта на палетен нож. Отгоре разпръснете портокаловите корички. Печете блата в предварително загрята фурна на 200 градуса 8 минути.
4. За муса варете консервата кондензирано мляко в тенджера с вода в продължение на 2 часа, на слаб огън. Отворете изстиналата консерва и изсипете карамелизиралото се мляко в купа. Накиснете желатина в студена вода за 10 минути, след това го затоплете леко в тенджерка с малко вода. Разбийте сметаната с помощта на миксер. добавете сметаната и желатина в купа и разбъркайте.
5. Покрийте вътрешността на голяма сферична форма /диаметър 20 см/ с прозрачно фолио. С помощта на ринг изрежете кръг от блата /20 см/. Останалия блат нарежете на парчета и ги напаснете по стените на формата, като ги слагате с горната, изпечена част надолу. Изсипете половината мус върху блата.
6. Извадете желето от купата, като я полеете с топла вода. Отстранете фолиото и поставете желето по средата, в по-голямата купа. Изсипете останалия мус, а върху него поставете кръглия блат. Притиснете и покрийте с фолио. Поставете тортата във фризер за 2 часа.
7. Поръсете плота с пудра захар и разточете марципана на танък слой. Извадете тортата от фризера, отстранете фолиото и я намажете с 1 с.л. конфитюр от кайсии. С помощта на точилката пренесете марципана върху тортата и го напаснете по нея. Изрежете излишното. поставете тортата във фризер за кратко.
8. За глазурата затоплете сока от моркови в тенджерка заедно със захарта и лимоновия сок. Накиснете желатина в студена вода за 10-15 минути. Добавете конфитюра в тенджерката и разбъркайте докато сместа стане гладка. Щом дръпнете от огъня, добавете изцедения желатин и разбъркайте.
9. Поставете студената торта върху решетка в дълбока тава и с помощта на черпак я полейте с глазурата.
10. Разтопете шоколада на водна баня  и го темперирайте, като изсипете 1/3 от него върху студен плот и го разнасяте с помощта на шпакла, докато темперутарата му спадне до 26 градуса. След това го върнете при останалия шоколад. Постелете лента от ацетатно фолио с изрязани под формата на триъгълничета краища и разстелете върху нея шоколада на тънък слой. Преместете лентата на друго място, за да се оттече шоколада по формата.
11. Обгърнете тортата с лентата шоколад. След няколко минути отлепете целофана внимателно.

Продукти

За портокаловото желе:

  • 1.5 лист желатин
  • 1 ч.л. сушен риган
  • 3 портокала
  • 200 мл портокалов сок

За блата:

  • 50 г масло
  • 6 яйца
  • 160 г захар
  • 160 г брашно
  • 100 г захаросани портокалови корички

За муса:

  • 1 консерва дулсе де лече
  • 600 мл течна сметана
  • 7 листа желатин

За глазурата:

  • 250 г кайсиев конфитюр
  • 200 г марципан
  • 3 листа желатин
  • 250 мл сок от моркови
  • 1 лимон
  • сок
  • 50 г захар

Допълнително:

  • 200 г натурален шоколад

Свързани рецепти