Кралска шарлота
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За блата разбийте белтъците с помощта на миксер или кухненски робот. Добавете половината захар и разбийте до получаването на пяна. Отделно, на ръка, разбийте яйцата с другата половина захар. След това добавете разтопеното масло. Малко по малко прибавете и сместа от двата вида брашно. Добавете и малко от разбитите белтъци. А щом добавите и останалите белтъци продължете разбъркването с помощта на шпатула, внимателно. Разстелете тестото върху плоска тава, покрита с хартия за печене на тънък и равномерен слой. Изпечете блата на 200 градуса за 6-8 минути. Блатът трябва да остане гъвкав.
2. Разбъркайте горските плодове с ваниловата захар и коняка. Накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути или разтопете гранули желатин на водна баня и го оставете да се охлади.
3. За крема сложете в тенджерка прясното мляко с вътрешността на шушулката ванилия да кипнат. В купа разбийте жълтъците със захарта докато си променят цвета. Добавете малко от топлото мляко и разбъркайте. След това върнете цялата смес в тенджерката и бъркайте крема до сгъстяване. Дръпнете крема от котлона и го оставете да изстине. След това добавете желатина и разбъркайте. Отделно разбийте сметаната на ръка и я охладете. Добавете сметаната към крема с желатин преди той да се стегне напълно.
4. Отлепете хартията от блата и го намажете с равномерен и тънък слой малинов конфитюр. Завийте блата откъм дългата страна, възможно най-стегнато. Поставете рулото в хладилник за кратко, за да се стегне и след това нарежете рулото на филийки. Покрийте купа с парче прозрачно фолио така, че да останат краища, с които да завиете след това шарлотата. Наредете филийки руло по дъното и стените на купата. Излейте половината крем вътре. Към останалата половина крем добавете плодовата смес с коняк и разбъркайте. Излейте и него в купата. Отгоре наредете плътно филийки от рулото. Хубаво завийте сладкиша с фолио, поставете една чиния върху купата за тежест и охладете най-малко за 2-3 часа.
5. В тенджерка смесете кайсиевия конфитюр с малко вода и го затоплете. Прецедете сместа, за да премахнете парчетата плод. Нанесете с четчица глазурата върху шарлотата. По долната част на шарлотата напревет борд от филирани бадеми.
2. Разбъркайте горските плодове с ваниловата захар и коняка. Накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути или разтопете гранули желатин на водна баня и го оставете да се охлади.
3. За крема сложете в тенджерка прясното мляко с вътрешността на шушулката ванилия да кипнат. В купа разбийте жълтъците със захарта докато си променят цвета. Добавете малко от топлото мляко и разбъркайте. След това върнете цялата смес в тенджерката и бъркайте крема до сгъстяване. Дръпнете крема от котлона и го оставете да изстине. След това добавете желатина и разбъркайте. Отделно разбийте сметаната на ръка и я охладете. Добавете сметаната към крема с желатин преди той да се стегне напълно.
4. Отлепете хартията от блата и го намажете с равномерен и тънък слой малинов конфитюр. Завийте блата откъм дългата страна, възможно най-стегнато. Поставете рулото в хладилник за кратко, за да се стегне и след това нарежете рулото на филийки. Покрийте купа с парче прозрачно фолио така, че да останат краища, с които да завиете след това шарлотата. Наредете филийки руло по дъното и стените на купата. Излейте половината крем вътре. Към останалата половина крем добавете плодовата смес с коняк и разбъркайте. Излейте и него в купата. Отгоре наредете плътно филийки от рулото. Хубаво завийте сладкиша с фолио, поставете една чиния върху купата за тежест и охладете най-малко за 2-3 часа.
5. В тенджерка смесете кайсиевия конфитюр с малко вода и го затоплете. Прецедете сместа, за да премахнете парчетата плод. Нанесете с четчица глазурата върху шарлотата. По долната част на шарлотата напревет борд от филирани бадеми.
Продукти
- За блата:20 г масло 3 белтъка 130 г захар 3 яйца 25 г брашно 115 г бадемово брашно 1 бурканче конфитюр от малиниЗа крема:12 г желатин или 4 листа 250 мл течна сметана 1 шушулка ванилия 250 мл прясно мляко 4 жълтъка 130 г захар 200 г замразени горски плодове 1 с.л. ванилова захар 1 с.л. конякЗа украса:100 г кайсиев конфитюр 100 г филирани бадеми
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шампанско