Кралска шарлота

Кралска шарлота

Начин на приготвяне:

1. За блата разбийте белтъците с помощта на миксер или кухненски робот. Добавете половината захар и разбийте до получаването на пяна. Отделно, на ръка, разбийте яйцата с другата половина захар. След това добавете разтопеното масло. Малко по малко прибавете и сместа от двата вида брашно. Добавете и малко от разбитите белтъци. А щом добавите и останалите белтъци продължете разбъркването с помощта на шпатула, внимателно. Разстелете тестото върху плоска тава, покрита с хартия за печене на тънък и равномерен слой. Изпечете блата на 200 градуса за 6-8 минути. Блатът трябва да остане гъвкав.
2. Разбъркайте горските плодове с ваниловата захар и коняка. Накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути или разтопете гранули желатин на водна баня и го оставете да се охлади.
3. За крема сложете в тенджерка прясното мляко с вътрешността на шушулката ванилия да кипнат. В купа разбийте жълтъците със захарта докато си променят цвета. Добавете малко от топлото мляко и разбъркайте. След това върнете цялата смес в тенджерката и бъркайте крема до сгъстяване. Дръпнете крема от котлона и го оставете да изстине. След това добавете желатина и разбъркайте. Отделно разбийте сметаната на ръка и я охладете. Добавете сметаната към крема с желатин преди той да се стегне напълно.
4. Отлепете хартията от блата и го намажете с равномерен и тънък слой малинов конфитюр. Завийте блата откъм дългата страна, възможно най-стегнато. Поставете рулото в хладилник за кратко, за да се стегне и след това нарежете рулото на филийки. Покрийте купа с парче прозрачно фолио така, че да останат краища, с които да завиете след това шарлотата. Наредете филийки руло по дъното и стените на купата. Излейте половината крем вътре. Към останалата половина крем добавете плодовата смес с коняк и разбъркайте. Излейте и него в купата. Отгоре наредете плътно филийки от рулото. Хубаво завийте сладкиша с фолио, поставете една чиния върху купата за тежест и охладете най-малко за 2-3 часа.
5. В тенджерка смесете кайсиевия конфитюр с малко вода и го затоплете. Прецедете сместа, за да премахнете парчетата плод. Нанесете с четчица глазурата върху шарлотата. По долната част на шарлотата напревет борд от филирани бадеми.

Продукти

За блата:

  • 20 г масло
  • 3 белтъка
  • 130 г захар
  • 3 яйца
  • 25 г брашно
  • 115 г бадемово брашно
  • 1 бурканче конфитюр от малини

За крема:

  • 12 г желатин или 4 листа
  • 250 мл течна сметана
  • 1 шушулка ванилия
  • 250 мл прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 130 г захар
  • 200 г замразени горски плодове
  • 1 с.л. ванилова захар
  • 1 с.л. коняк

За украса:

  • 100 г кайсиев конфитюр
  • 100 г филирани бадеми

Свързани рецепти