Начин на приготвяне:

1.За соса настържете фино обелените скилидки чесън и джинджифил в тенджерка. Настържете фино и кората на 1/2 лайм. Добавете нарязаните на кръгчета стръкове пресен лук, без тъмнозелената част.  Добавете нарязаните на ситно корени и стръкове кориандър, зехтина и сусамово олио. Разбъркайте и поставете на слаб огън за 3 минути. Сместа не трябва да завира, мазнината трябва се загрее до телесна температура.

2. Дръпнете соса от котлона и изтискайте сока на 1 лайм. Добавете меда и щипка сол. Разбъркайте.

3. Поръсете малко от мазнината от соса върху котлетите. Поръсете ги с повече черен пипер и по-малко сол. Поставете ги върху добре загрят грил-тиган или скара. Печете по 2 минути от всяка страна.

4. Нарежете листата кориандър и ги добавете в соса. Сервирайте рибните котлети върху основа от варен ориз, обилно поляти със сос от лайм и джинджифил. Поръсете със сок от лайм.

Продукти

  • 4 котлета от риба уаху или треска х 120 г (с кост по средата)
  • 1 ч.л. сусамово олио
  • 80 мл зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 4 см корен от джинджифил
  • 1/2 връзка пресен лук
  • 2 стръка кориандър, с корени
  • 2 лайма, сок
  • 1 с.л. мед
  • сол и черен пипер

 

Свързани рецепти