Начин на приготвяне:

1. Почистете рибите от вътрешностите и ги измийте хубаво. Направете по 3-4 напречни разреза до костта, от всяка страна на всеки костур. Подредете рибите в тавичка, излейте 250 мл гореща вода и покрийте тавичката с два листа алуминиево фолио, като хубаво го притиснете по краищата на съда. Поставете тавичката върху котлон за 12-13 минути.
2. Нарежете пресния лук, обеления джинджифил и лютата чушка и ги сложете в хаванче. Отрежете 1 см от края на стрък лимонова трева и премахнете външната му обвивка. След това го смачкайте, като го притиснете с ножа. Нарежете лимоновата трева и я добавете в хаванчето. Добавете обелена скилидка чесън и листата кориандър и намачкайте хубаво всичко. Овкусете с рибен и соев сос, сок от лайм и сусамово олио. Разбъркайте.
3. Отрежете твърдите краища на аспержите, след това ги разрежете на две, под диагонал. Разрежете на две китайското зеле. сипете в тенджера гореща вода и пуснете китайското зеле, аспержите и сладкия грах в шушулки вътре за 1.5 минути. Прецедете ги.
4. В тенджера сипете 1 консерва кокосово мляко. Напълнете празната консерва с ориз и го сипете и него в тенджерата. Добавете и 1 консерва гореща вода. Овкусете със сол и захлупете съда. Щом заври ориза, намалете огъня и оставете да къкри 10 минути.
5. Отстранете алуминиевото фолио от рибата и я полейте със соса, който е отделила тя. Сипете половината сос при начуканите подправки и разбъркайте. Нанесете от маринатата от подправки върху всяка риба и я поднесете направо с тавата. поръсете с листа кориандър и ситно нарязана люта чушка.
6. Сипете ориза в купа, до него сложете изцедените зеленчуци и ги овкусете с малко соев сос и сусамово олио.

Продукти

За маринатата:

  • 1 връзка кориандър
  • 1 скилидка чесън
  • 1 люта чушка
  • 2 стръка зелен лук
  • 2 см джинджифил
  • 1 стъбло лимонова трева
  • 1 с.л. рибен сос
  • 1 ч.л. сусамово олио
  • 2 лайма
  • сок

  • 4 костура
  • 400 мл кокосово мляко
  • ориз
  • сол
  • 1 връзка аспержи
  • 1 глава китайско зеле
  • 200 г захарен грах
  • соев сос
  • сусамово олио

Свързани рецепти