Кошнички с миди и фенел
1. Извадете бутер тестото от фризера да се отпусне за 10 минути. Тестото не трябва нито да е твърдо, нито да е съвсем меко. С рингче с диаметър 10 см. изрежете 10 кръгчета от бутер тестото. Подредете 5 от тях в тава, покрита с хартия за печене. Продупчете ги с вилица и намажете краищата им с малко вода.
2. С по-малко рингче /диаметър 7 см/ изрежете кръгчета от останалите 5 изрязани вече кръгчета. така ще се получат малки кръгчета за капачета на кошничките и тънки пръстени. Поставете пръстените върху подредените вече кръгчета в тавата и притиснете, а капачетата подредете отделно в тавата. Намажете кошничките и капачетата с разбит жълтък с малко сметана и поръсете с малко ким. Печете кошничките в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
3. Измийте мидите под течаща вода. Отворените миди почукайте и ако не се затворят, ги изхвърлете. Нарежете на ситно лука, а предварително добре измитите селъри и праз - на полумесеци. Разтопете маслото в специална тенджера за варене на миди и добавете нарязаните зеленчуци. Разъбркайте и гответе докато те омекнат. Добавете мидите, разбъркайте и залейте с бялото вино. Захлупете и варете 3 минути. Разклатете добре тенджерата и дръпнете от огъня. Щом мидите изстинат, извадете ги от черупките им.
4. За рагуто нарежете лука и резенето, като отстраните твърдата му част. Разтопете маслото в тенджера и добавете нарязаните зеленчуци. Разбъркайте и гответе 3 минути. Добавете брашното и бъркайте в продължение на 3-4 минути, докато то се изпържи. Залейте със студения зеленчуков бульон и оставете сместа да къкри 10 минути, като разбърквате от време на време.
5. Добавете мидите, а след това и сметаната. Нарежете копъра и го добавете. Изтискайте сока на лимона и овкусете със сол и черен пипер на вкус.
6. Подредете кошничките върху поднос и ги напълнете с топлото рагу. Поставете капачетата на кошничките.

Продукти

  • 10 квадратчета бутер тесто 1 ч.л. семена кимионЗа мидите:500 г черни миди 1 стрък селъри 1 стрък праз 1 глава лук 50 г масло 200 мл бяло виноЗа рагуто:1 глава лук 1 глава фенел 50 г масло 50 г брашно 700 мл зеленчуков бульон 100 мл сметана 1 връзка копър 1 лимон сок сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички