Корсикански пай "Стрена"
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете яйцето, захарта и мекото масло. Смесете продуктите и постепенно омесете тесто. Месете тестото докато то стане меко и гладко. Увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Намаслете дъното и стените на плитка форма или тавичка с диаметър 20 см. Разточете тестото с дебелина 5 мм. Изрежете един кръг, като очертаете формата за пая. Останалото разточено тесто напаснете по дъното и стените на формата.
3. За пълнежа сипете в купата прясно козе сирене или рикота. По оригинална рецепта паят се приготвя със сирене брокио, което е козе или овче прясно сирене и се използва в първите 48 часа от приготвянето му. Настържете кората на портокала и добавете яйцата и захарта. Разбъркайте сместа до гладкост.
4. Изсипете пълнежа във формата. Захлупете с изрязания кръг тесто за капак. Хубаво подгънете края на тестото навътре, за да се запечата пая. Минете с точилка върху пая, за да изрежете излишното тесто.
5. Намажете пая с разбит жълтък с малко сметана. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути.
6. Извадете пая от формата, докато е още топъл, като само го приплъзнете от тавата, без да го обръщате. поръсете с малко пудра захар и нарежете на триъгълни парчета с назъбен нож.
2. Намаслете дъното и стените на плитка форма или тавичка с диаметър 20 см. Разточете тестото с дебелина 5 мм. Изрежете един кръг, като очертаете формата за пая. Останалото разточено тесто напаснете по дъното и стените на формата.
3. За пълнежа сипете в купата прясно козе сирене или рикота. По оригинална рецепта паят се приготвя със сирене брокио, което е козе или овче прясно сирене и се използва в първите 48 часа от приготвянето му. Настържете кората на портокала и добавете яйцата и захарта. Разбъркайте сместа до гладкост.
4. Изсипете пълнежа във формата. Захлупете с изрязания кръг тесто за капак. Хубаво подгънете края на тестото навътре, за да се запечата пая. Минете с точилка върху пая, за да изрежете излишното тесто.
5. Намажете пая с разбит жълтък с малко сметана. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути.
6. Извадете пая от формата, докато е още топъл, като само го приплъзнете от тавата, без да го обръщате. поръсете с малко пудра захар и нарежете на триъгълни парчета с назъбен нож.
Продукти
- За тестото:250 г брашно 1 яйце 15 г масло 125 мл прясно мляко 2 с.л. захарЗа пълнежа:200 г прясно козе сирене 50 г захар 2 яйца 1 портокал настъргана кора
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери