1. Измийте прасковите и ги разрежете на половини. Отстранете костилките и разрежете на четвъртини.

2. Подредете резените праскови плътно в чисти буркани с херметическо затваряне или винтови капачки. Добавете и по две тънки кръгчета лимон във всеки буркан.

3. В тенджера сипете 1 литър вода и 500 г захар. Пуснете и стръкчетата мащерка. Щом водата заври, а захарта се разтопи, дръпнете от огъня.

4. Залейте прасковите в бурканите със захарната вода. Поставете в бурканите и стръкче мащерка, ако желаете. Притиснете плодовете с мрежичка и затворете бурканите.

5. Сипете вода в голяма тенджера и я загрейте до 80 градуса. Поставете 4 дървени клечки за хранене на дъното на тенджерата, така че да образуват решетка. Поставете бурканите с праскови в тенджерата и стерилизирайте в продължение на 20 минути.

Продукти

  • праскови
  • 1 литър вода
  • 500 г захар
  • 1-2 стръкчета мащерка
  • органичен лимон

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички