Начин на приготвяне:

Пълнежът за тези пайове се прави предварително /30 дни/ и се съхранява в стъклен буркан, в хладилник.
1. В тенджерка сложете захарта и рома, настържете портокаловата кора, а след това изтискайте сока на портокала. Бъркайте докато захарта се разтопи. Нарежете едрите стафиди и захаросаната лимонова или портокалова кора на дребно. Щом сместа заври, дръпнете я от огъня и добавете маслото и подправките и бъркайте сместа. Обелете и нарежете ябълката на дребни кубчета. Добавете кубчетата ябълка и дребните стафиди. Върнете съда на котлона и бъркайте докато сместа се сгъсти. Охладете сместа, а след това я прехвърлете сместа в стъклен буркан.
2. За тестото сипете на плота брашното, смлените бадеми и захарта и ги разбъркайте. Направете кладенче в сухите съставки и в него поставете жълтъка, студената вода и маслото на парченца. Омесете с ръце първо продуктите в кладенчето, а след това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сложете за 30 минути в хладилник.
3. Разточете тестото тънко. Изрежете 10-12 кръгчета от него, малко по-големи от гнездата на форма за въфини. Намажете с масло гнездата на формата и поставете по едно кръгче във всяко гнездо. Напаснете хубаво тестото, без да го натискате много силно и без да има стърчащи краища. Надупчете тестото на дъното на всяко гнездо.
4. Омесете наново останалото тесто, разточете го и изрежете с формичка 10-12 звездички.
5. Напълнете всяко пайче с по 1 с.л. от пълнежа. Поставете звездичка от тесто върху пълнежа леко притиснете краищата и към стените на пайчето. Намажете пайчетата отгоре със смес от жълтък и малко течна сметана. Печете коледните пайчета 25 минути на 180 градуса.
6. Изпечените пайчета поръсете с пудра захар докато са още топли.

Продукти

За пълнежа:

  • 1 портокал
  • настъргана кора и сок
  • 125 г кафява пудра захар
  • 125 мл ром
  • 125 г едри стафиди
  • 125 г султански стафиди
  • 125 г дребни стафиди
  • 1 ябълка
  • 65 г масло
  • 30 г захаросани лимонови корички
  • 0.5 ч.л. канела
  • щипка смляно индийско орехче
  • щипка млян бахар

За тестото:

  • 140 г студено масло
  • 225 г брашно
  • 50 г фино смлени бадеми
  • 50 г захар
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. студена вода

Свързани рецепти