Коледни пайчета
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Пълнежът за тези пайове се прави предварително /30 дни/ и се съхранява в стъклен буркан, в хладилник.
1. В тенджерка сложете захарта и рома, настържете портокаловата кора, а след това изтискайте сока на портокала. Бъркайте докато захарта се разтопи. Нарежете едрите стафиди и захаросаната лимонова или портокалова кора на дребно. Щом сместа заври, дръпнете я от огъня и добавете маслото и подправките и бъркайте сместа. Обелете и нарежете ябълката на дребни кубчета. Добавете кубчетата ябълка и дребните стафиди. Върнете съда на котлона и бъркайте докато сместа се сгъсти. Охладете сместа, а след това я прехвърлете сместа в стъклен буркан.
2. За тестото сипете на плота брашното, смлените бадеми и захарта и ги разбъркайте. Направете кладенче в сухите съставки и в него поставете жълтъка, студената вода и маслото на парченца. Омесете с ръце първо продуктите в кладенчето, а след това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сложете за 30 минути в хладилник.
3. Разточете тестото тънко. Изрежете 10-12 кръгчета от него, малко по-големи от гнездата на форма за въфини. Намажете с масло гнездата на формата и поставете по едно кръгче във всяко гнездо. Напаснете хубаво тестото, без да го натискате много силно и без да има стърчащи краища. Надупчете тестото на дъното на всяко гнездо.
4. Омесете наново останалото тесто, разточете го и изрежете с формичка 10-12 звездички.
5. Напълнете всяко пайче с по 1 с.л. от пълнежа. Поставете звездичка от тесто върху пълнежа леко притиснете краищата и към стените на пайчето. Намажете пайчетата отгоре със смес от жълтък и малко течна сметана. Печете коледните пайчета 25 минути на 180 градуса.
6. Изпечените пайчета поръсете с пудра захар докато са още топли.
Продукти
- За пълнежа:
- 1 портокал
- настъргана кора и сок
- 125 г кафява пудра захар
- 125 мл ром
- 125 г едри стафиди
- 125 г султански стафиди
- 125 г дребни стафиди
- 1 ябълка
- 65 г масло
- 30 г захаросани лимонови корички
- 0.5 ч.л. канела
- щипка смляно индийско орехче
- щипка млян бахар
- За тестото:
- 140 г студено масло
- 225 г брашно
- 50 г фино смлени бадеми
- 50 г захар
- 1 жълтък
- 1 с.л. студена вода
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни