Начин на приготвяне:

1. Сипете брашното в голяма купа. Върху него настържете фино кората на предварително измит и подсушен портокал, добавете щипка сол и разбъркайте. Добавете портокаловия сок и разбъркайте отново. Добавете портвайна /или червено вино/ и ракия или водка. Разбъркайте.
2. Добавете разтопеното масло и свинската мас. Разбъркайте. Оформете малко кладенче и в него чукнете яйцето. Добавяйте малко по малко хладка вода, като омесвате сместа. Щом се оформи топка тесто, извадете я върху набрашнения плот и я омесете добре, докато се получи еластично тесто. Поставете тестото в купата, поръсете с брашно и покрийте с кърпа. Оставете тестото да почине 30 минути.
3. Загрейте 3-4 пръста олио в дълбок съд до 180 градуса.
4. Откъснете топка от тестото и я разточете върху набрашнения плот с помощта на точилка. Нарежете на ленти с ширина 2 см. Направете повърхностни разрези под наклон върху всяка лентичка. Продължете до използването на цялото тесто.
5. Пускайте лентите в сгорещеното олио и пържете от двете страни, до златисто. Изваждайте мекичките върху кухненска хартия.
6. В голяма чиний смесете захар и канела. Овалвайте топлите мекички в сместа.

Продукти

  • 500 г брашно с набухвател
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • 0.5 портокал
  • сок
  • 3 с.л. ракия
  • 3 с.л. червен портвайн
  • щипка сол
  • 1 яйце
  • топла вода
  • 50 г разтопено масло
  • 1 с.л. свинска мас
  • олио за пържене
  • захар
  • канела

Свързани рецепти