Коледната пуйка на татко

Коледната пуйка на татко

Начин на приготвяне:

За да поканите на гости 10-12 човека на Коледа, подберете пуйка между 6.5 и 8 кг. По възможност купете свободно отглеждана птица.

1. За ароматното масло нарежете червените боровинки и ги сложете в чиния. Към тях добавете оронения розмарин, мащерката и листата салвия. Настържете около четвърт индийско орехче и добавете щипка черен пипер. Сложете маслото и с ръце разбъркайте всичко.
2. Мушнете една лъжица между месото и кожата откъм отвора на пуйката и я движете напред и настрани, колкото можете. Извадете лъжицата и натъпчете маслото, като се опитвате да го разнасяте колкото може повече. Тази дейност трябва да се направи денят преди Коледа.
3. Поставете пуйката в тава. Разрежете небелените мандарини на две и ги пъхнете в отвора на пуйката. Пъхнете и няколко стръка пресни подправки - розмарин, мащерка, градински чай.
4. За пълнежа сложете свинското месо от плешка, нарязано на кубчета в блендер и го смелете едро. Добавете сол, черен пипер, 1/4 настъргано индийско орехче и листата салвия. Настържете кората на лимона и портокала. Добавете и парчетата бекон. Смелете отново. Прехвърлете сместа в купа. В блендера сложете лука и го смелете. Добавете лука в купата към месото. Смелете и хляба, като отстраните корите му и го добавете в купата. Хубаво омесете с ръце сместа в купата и я разделете на две части.  Едната част прехвърлете в тавичка. Начупете варени кестени върху сместа и разбъркайте. Загладете сместа в тавичката и я запечете до златисто на 200 градуса. С другата част напълнете пуйката, откъм врата и.
5. С дървено шишче или стрък розмарин затворете горната част от отвора на пуйката, като го промушите. Накрая поставете в отвора на пуйката двете мандарини, разрязани на половинки. Оставете пуйката в хладилник за няколко часа.
6. Преди печене на пуйката загрейте фурната на най-силната и степен. Щом пъхнете пуйката, намалете малко температурата и я печете в зависимост от килограмите и. За всеки килограм месо печенето е 35-40 минути. Проверявайте пуйката на всеки 30 минути печене. Може да покриете пуйката с алуминиево фолио, ако започне съвсем да изсъхва отгоре или цветът и стане прекалено кафяв.
7. Извадете пуйката от фурната и оставете да поизстине. Вдигнете пуйката така, че да изтече целия и сок /запазете го/ в тавата и я поставете в голяма чиния. Покрийте я с фолио, а след това с кърпи и я оставете да почине 2 часа.
8. С нож отрежете краката на пуйката от тялото. След това отрежете долното бутче от горната част на крака, като режете при свръзката между двете. Режете тънки филии месо от тялото на пуйката, там, където е махнат крака на птицата. Друг начин за разрязване на птицата е като я разрежете с нож наполовина по средата, следвайки гръбначната кост, по средата на тялото. Месото след това пак се реже на филии.
9. Нарязаното месо се залива със сос "Грейви" и се поднася със запечена гарнитура от месо и кестени, печени картофи и задушени листа от зеле.

Продукти

 

  • 1 пуйка
  • от 6.5 до 8 кг
  • 2 клементини

За ароматното масло:

  • 250 г масло
  • 75 г сушени червени боровинки
  • 2 стръка пресен розмарин
  • 1 с.л. суха мащерка
  • 1 шепа листа салвия
  • 1 щипка прясно настъргано индийско орехче
  • 1 щипка черен пипер

Свързани рецепти