©2021 Jamie Oliver Enterprises Ltd. Photographer: David Loftus
Коледен венец с наденица, тиква и кестени

Коледен венец от бутер тесто - вътрешният кръг е за вегетарианците, а външният за месоядните. Горната част е плитка от тесто. Завържете голяма червена панделка, за да превърнете венеца в истинско коледно изкушение!

Продукти

  • 1/2 пръчка канела
  • 1 ч.л. семена кориандър
  • щипка едър лят червен пипер
  • 1.2 кг тиква
  • зехтин
  • 10-12 сварени и обелени кестени
  • шепа сушени червени боровинки
  • 80 г сирене Чедър
  • 2 х 375 г бутер тесто
  • 400 г сурова свинска наденица
  • 1 яйце
  • 1 пълна ч.л. английска горчица
  • 1 ч.л. сусам
  • 1 ч.л. маково семе
  • 2 стръка розмарин
  • 5 пресни дафинови листа

Начин на приготвяне:

  • 1. Разрежете тиквата на две и издълбайте семките. (Запазете ги и като изсъхнат, ги изпечете с малко сол.) Всяка половина разрежете на 4 парчета. Подредете ги в тава и ги поръсете с 2 с.л. зехтин, сол и черен пипер. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45-60 минути.
  • 2. Отделете едната половина печена тиква, зад а я използвате за нещо друго, като крем-супа, ризото и т.н. Останалата наполовина намачкайте направо в тавата на пюре, с помощта на вилица. Върху нея натрошете сварените и обелени кестени и добавете сушените червени боровинки. Настържете и 30 г сирене Чедър. Разбъркайте.
  • 3. Извадете двата листа тесто и ги разстелете върху поръсения с малко брашно плот. Всеки лист разрежете по дължина на две. Върху едната лента разстелете сместа от тиква, кестени и червени боровинки, по дължина, повече в едната половина на лентата тесто. Разбийте яйцето с горчицата и с помощта на четка намажете свободния край на тестото. Прихлупете тестото върху пълнежа и притиснете добре по края. С помощта на вилица, потопена в брашно, притиснете добре края на цялото руло. Намажете добре отгоре рулото с яйце и след това го нарежете на 16 парчета.
  • 4. Поставете обърната купичка за супа по средата на плоска тава за печене, постлана с хартия за печене. Около нея подредете едно до друго парчетата. Махнете купичката.
  • 5. Отстранете обвивката на надениците и намачкайте вътрешността. Разстелете каймата върху 2 ленти тесто, по описания по-горе начин. Намажете свободния край тесто с яйце и прихлупете. Притиснете по краищата с вилица. Намажете рулото с яйце отгоре. Нарежете едното руло на 8 парчета, а другото - на 16. Подредете 8 парчета в кръг от външната страна на кръга от рулцата с тиква, на разстояние едно от друго. В дупките подредете останалите, по-тънки парчета.
  • 6. Поръсете с малко зехтин дафиновите листа и стръкчетата розмарин и ги разтрийте. Набучете ги между парчетата на венеца.
  • 7. Останалата лента тесто разрежете на 2 по дължина, като оставите тестото в горния край съединено. Всяка лента разрежете на 3 по-тънки, пак без да режете в горния край тестото. Поръсете с останалия настърган чедър и сплетете всеки 3 ленти на плитки. След това оформете кръг, като в долната му част прехвърлите една върху друга двете плитки. Поставете в тава, постлана с хартия за печене. Печете 30-35 минути.
  • 8. Сглобете коледния венец върху голяма дървена дъска. Украсете с червена панделка.

Свързани рецепти

Виж всички