Коледен щрудел

Това е чудесен начин да бъдат оползотворени останали коледни лакомства, като кекс, бисквити, ядки, шоколад и плодове. Богатият пълнеж, увит в точени кори, намазани с масло с аромат на мандарини и канела, ще ви донесе истинско удоволствие!

Продукти

  • 100 г безсолно масло
  • 2 мандарини
  • щипка канела
  • 8 бр. точени кори
  • 2 пълни с.л. кафява захар
  • 400 г остатъци от коледни лакомства - коледен пудинг, коледни пайчета, коледни бисквити
  • шепа ядки
  • 50 г натурален шоколад (70% какао)
  • 3 ябълки или круши, или 2 дюли, или смес от всички плодове
  • 2 джинджифилови бисквити
  • 2 ч.л. мед
  • пудра захар
  • За сервиране:
  • сладкарски крем, ванилов сладолед или кисело мляко

Начин на приготвяне:

  • 1. Разтопете маслото на слаб огън. Щом то се разтопи, настържете фино кората на мандарините, а след това добавете и сока им. Добавете канелата и оставете сместа да кипне. Дръпнете от огъня.
  • 2. Разстелете чиста кухненска кърпа върху кухненския плот. Върху нея подредете 4 точени кори една до друга, като се застъпват леко, така че да покрият цялата кърпа. От единия къс край кората трябва да излиза малко навън. Намажете корите с половината от разтопеното масло. Поръсете равномерно с 1 пълна с.л. кафява захар.
  • 2. Подредете останалите 4 кори върху вече подготвените. Намажете ги с половината от останалото масло. Равномерно разпръснете коледен пудинг или кекс, натрошен с ръка, като оставите по 10 см от двата къси края свободни. След това поръсете предварително счукани в хаванче ядки, нарязан или начупен шоколад, настъргани плодове и начупени джинджифилови бисквити. Поръсете всичко с мед.
  • 3. Прехлупете свободните къси краища навътре. След това повдигнете с помощта на кърпата от единия дълъг край и завийте на руло. Намажете щрудела с останалото масло и поръсете със захар. Печете щрудела в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути, на горно ниво.
  • 4. Щом щруделът изстине, поръсете го с пудра захар. С помощта на остър нож нарежете на 5-сантиметрови парчета. Поднесете с лъжица ванилов сладолед, сладкарски крем или гъсто кисело мляко.

Свързани рецепти

Виж всички