Подготовка
Добавят се две чаши брашно, нарязаните на ситно сушени плодове и ядки, може плодове от сладко. Разбърква се, така че да не останат едри парчета. Добавят се мазнината, захарта, за предпочитане черна – по-ароматна и по-влажна е. Добавя се смес от подправки на вкус – канела, карамфил, звезден анасон, семе от копър, индийско орехче. Малко мляко, яйца, настъргана лимонова и портокалова кора, бакпулвер, бира (тъмната е с по-богат вкус). Готовото тесто се изсипва в намазана форма, която се покрива с капак или алуминиево фолио и се слага в тенджера с малко вода. Когат
Продукти
- 100 г пълнозърнесто брашно
- 150 г нарязан хляб
- 1 ч.л. мая
- 100 г мазнина (масло
- олио или смесена)
- 300 г стафиди
- 200 г захаросани плодове /задължително череши/
- 200 г сушени плодове
- 100 г кафява захар
- ядки по избор
- 500 мл бира
- 250 мл прясно мляко
- 3 яйца
- 1 ч.л. индийско орехче
- 0.5 ч.л. канела
- 1 настъргана лимонова кора
- 1 настъргана портокалова кора
- ром