Начин на приготвяне:
1. В голямо хаванче счукайте обелената скилидка чесън заедно със сушените люти чушки и мравешката дъвка*. Добавете бульона от скариди и доматения сок. Овкусете със сол и черен пипер.
2. Може да продължите да приготвяте коктейла направо в хаванчето или да пресипете основата в друг дълбок съд. Добавете нарязаните на кубчета сварени октопод и калмари. Върху тях разпределете нарязаните на дребно краставица, домати, червен лук и люти чушки. Добавете и нарязания на тънки кръгчета пресен лук и листа кориандър. След това е ред на скаридите.
3. Най-отгоре подредете резни авокадо. Поръсете със сок от лайм и нарязани на ситно кориандър и пресен лук.
4. Поднесете коктейла от скариди със солени крекери и царевичен чипс.
*Вместо този трудно достъпен продукт може да използвате 1/4 ч.л. паста от скариди.
Продукти
- 1 скилидка чесън
- 5 сушени люти чушки
- 1 ч.л. мравешка дъвка
- 150 мл бульон от скариди
- 100 мл доматен сок
- сол и прясно смлян черен пипер
- 50 г сварен октопод
- 50 г сварени калмари
- 1/2 ч.ч. нарязана на дребни кубчета краставица
- 1/4 ч.ч. нарязани на дребно домати
- 1 с.л. нарязана на дребно чушка Халапеньо
- 2 с.л. нарязан червен лук
- 1 с.л. листа кориандър
- 1 с.л. нарязан пресен лук
- 120 г бланширани обелени скариди
- 1/2 лайм, сок
- 1/2 авокадо