Кокосово клафути с босилек и круши

Кокосово клафути с босилек и круши

Начин на приготвяне:

1. За пошираните круши загрейте бялото вино в тенджерка. Добавете захарта и листата босилек.
2. Обелете крушите, разрежете ги на половинки и издълбайте семките им. Щом виното заври добавете крушите и ги оставете да поврат 4 минути. След това оставете сместа да изстива в продължение на 3 часа.
3. За кексовата смес разбъркайте в купа яйцата с двата вида мляко, остърганата вътрешност на шушулката ванилия, захарта и брашното до гладкост. Получава се течно тесто.
4. Извадете крушите от виното и ги нарежете на тънки дълги резени. Подредете ги красиво /под формата на ветрило/ на дъното на намазана с масло дълбока керамична или стъклена тавичка. Залейте крушите с кексовото тесто. Отгоре поръсете кокосовите стърготини. Печете клафутито в предварително загрята фурна на 175 градуса 45 минути.
5. Поднесете клафутито топло, гарнирано с топка сладолед.

Продукти

За крушите:

  • 3 круши Конференция
  • 750 мл бяло сухо вино
  • 50 г захар
  • 1 връзка босилек

За кексовото тесто:

  • 1 шушулка ванилия
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл кокосово мляко
  • 80 г захар
  • 4 яйца
  • 160 г брашно

  • 25 г кокосови стърготини

Свързани рецепти