Начин на приготвяне:
1. За пошираните круши загрейте бялото вино в тенджерка. Добавете захарта и листата босилек.
2. Обелете крушите, разрежете ги на половинки и издълбайте семките им. Щом виното заври добавете крушите и ги оставете да поврат 4 минути. След това оставете сместа да изстива в продължение на 3 часа.
3. За кексовата смес разбъркайте в купа яйцата с двата вида мляко, остърганата вътрешност на шушулката ванилия, захарта и брашното до гладкост. Получава се течно тесто.
4. Извадете крушите от виното и ги нарежете на тънки дълги резени. Подредете ги красиво /под формата на ветрило/ на дъното на намазана с масло дълбока керамична или стъклена тавичка. Залейте крушите с кексовото тесто. Отгоре поръсете кокосовите стърготини. Печете клафутито в предварително загрята фурна на 175 градуса 45 минути.
5. Поднесете клафутито топло, гарнирано с топка сладолед.
2. Обелете крушите, разрежете ги на половинки и издълбайте семките им. Щом виното заври добавете крушите и ги оставете да поврат 4 минути. След това оставете сместа да изстива в продължение на 3 часа.
3. За кексовата смес разбъркайте в купа яйцата с двата вида мляко, остърганата вътрешност на шушулката ванилия, захарта и брашното до гладкост. Получава се течно тесто.
4. Извадете крушите от виното и ги нарежете на тънки дълги резени. Подредете ги красиво /под формата на ветрило/ на дъното на намазана с масло дълбока керамична или стъклена тавичка. Залейте крушите с кексовото тесто. Отгоре поръсете кокосовите стърготини. Печете клафутито в предварително загрята фурна на 175 градуса 45 минути.
5. Поднесете клафутито топло, гарнирано с топка сладолед.
Продукти
За крушите:
- 3 круши Конференция
- 750 мл бяло сухо вино
- 50 г захар
- 1 връзка босилек
За кексовото тесто:
- 1 шушулка ванилия
- 200 мл прясно мляко
- 200 мл кокосово мляко
- 80 г захар
- 4 яйца
- 160 г брашно
- 25 г кокосови стърготини