Тези вкусни кокосови барчета се правят много лесно. Смесват се кокосови стърготини, кондензирано мляко, захар и ванилия и сместа се разстила и охлажда. След това правоъгълничетата от сместа се потапят в темпериран шоколад.

Продукти

  • 250 г пудра захар
  • 225 г кокосови стърготини
  • 200 г подсладено кондензирано мляко
  • 1 ½ ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ½ ч.л. лимонов сок
  • 1 кг качествен шоколадов кувертюр (54% какао)
  • едри кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

  • 1. В голяма купа смесете пресятата пудра захар с фините кокосови стърготини, лимоновия сок, ванилията и кондензираното мляко. Разбъркайте до еднородна смес. Ако сместа е прекалено лепкава, добавете още кокосови стърготини и обратното, ако сместа е прекалено суха, добавете още кондензирано мляко.
  • 2. Изсипете сместа в предварително напръскана с мазнина тава (27.5х17.5х3.2 см), постлана с хартия за печене. Разпределете равномерно сместа и хубаво притиснете надолу. Поставете в хладилник за 2 часа.
  • 3. Извадете сместа от тавата с помощта на хартията. С помощта на остър нож изрежете неравните краища, а след това нарежете на еднакви правоъгълни парчета с размери 3х8 см.
  • 4. Темперирайте шоколада като го начупите на парченца в пластмасова купа и го поставите в микровълнова фурна за 30 секунди, като го разбърквате през 10 секунди. Щом 50% от шоколада е разтопен, а останалите 50% са все още на парченца, извадете купата и разбъркайте енергично, докато целият шоколад се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. Температурата му трябва да е 32 градуса.
  • 5. С помощта на две вилици потопете правоъгълно кокосово барче в темперирания шоколад, изтръскайте и поставете в тава, постлана с хартия за печене. Потопете по същия начин останалите барчета в шоколада. Поръсете с по няколко едри кокосови стърготини всяко. Оставете на стайна температура за 10-15 минути.

Свързани рецепти

Виж всички