Начин на приготвяне:

1. За блата в касерола смесете млякото, захарта, сол и масло. Когато кипнат, изсипете брашното и кокосовите стърготини и бъркайте, докато се получи топка, която се отделя от стените на съда. Охладете и едно по едно добавете яйцата като разбивате с миксер. 

2. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Покрийте с пергаментова хартия две форми за торта с подвижно дъно (диаметър 23 см).
Разпределете тестото във формите и печете за около 15-20 минути. Охладете готовите блатове. 

3. Ягодите нарежете на две или четири, сложете ги в касерола, добавете захарта и гответе около 10 минути. Смесете нишестето с 50 мл студена вода и го добавете към тях. Бъркайте и гответе на котлона още около 5 минути. Прехвърлете сладкото в купа, покрийте с фолио и охладете. 

4. За крема разбийте крем-сиренето с ванилията, кокосовия ром и пудрата захар. Залейте желатина с около 30 мл вода, когато набъбне, го затоплете на водна баня или в микровълнова фурна, докато се разтвори. Темперирайте го с част от крема и го прибавете към останалия крем. Разбъркайте. Разбийте сметаната на пухкава пяна и я разбъркайте с крема. 

5. Поставете ринг (диаметър 23 см) в чиния. Поставете единия блат на дъното и редувайте крем, ягоди, крем и блат. Приберете тортата в хладилник за 4 часа.

6. За меренга направете сироп от захарта и 100 мл вода. С помощта на миксер разбийте белтъците със солта на пяна. Малко по малко наливайте от захарния сироп. Разбивайте, докато се получи стабилна пяна.

7. Извадете тортата от формата и хубаво я намажете с меренга, направете декоративни вълни с лъжица. Накрая карамелизирайте меренга с горелка.

Продукти

За блата:

  • 240 мл прясно мляко
  • 125 г краве масло
  • 125 г брашно
  • 5 яйца
  • 80 г кокосови стърготини
  • 1 с.л. захар
  • 1 щипка сол

За крема:

  • 400 г крем-сирене
  • 150 г течна животинска сметана
  • 1 пакетче желатин
  • 1 пакетче ванилия
  • 30 мл бял ром (малибу)
  • 100 г пудра захар

За ягодите:

  • 500 г ягоди
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 120 г захар

За меренга:

  • 3 белтъка
  • 1 щипка сол
  • 1 пакетче ванилия
  • 150 г захар

Свързани рецепти