Начин на приготвяне:

1. Смесете прясното мляко, кокосовата сметана, кондензираното мляко и кокосовите стърготини. Пресипете сместа ва машина за сладолед и разбъркайте до получаването на консистенция на сладолед. Ако работите на ръка, разбивайте продуктите в дълбока метална купа, поставена в съд с ледени кубчета, около 1 час, като я въртите непрекъснато в една посока. Поставете сладоледа в хладилник за 3-4 часа.

2. За карамелизирания ананас обелете ананаса, нарежете го на шайби, отстранете твърдата част. След това нарежете ананаса на триъгълни парчета. Набучете всяко парче ананас на дървено шишче (дължина 6-8 см).

3. В тенджерка с двойно дъно сипете водата и захарта. Гответе до достигане на 130 градуса. Карамелът трябва да стане тъмнозлатист. Дръпнете от котлона и потопете всяко парче ананас в него. Поръсете със сушено чили. Поставете карамелизирания ананас върху парче хартия за печене.

4. Веднага след това направете захарния памук от карамела като загребете от него с вилица (трябва да усетите, че карамелът започва да се втвърдява) и с резки движения напред-назад оформите тънки конци върху дървена точилка. Щом конците се втвърдят, навийте ги на топка.

5. Натрошете бисквитити на едро в хаванче. Разпределете ги в купички. Върху тях сипете топка сладолед. Върху него поставете топката захарен памук. Поднесете кокосовия сладолед с карамелизиран ананас на шишчета, поръсен с мента.

Продукти

За сладоледа:

500 мл пълномаслено прясно мляко

250 мл кокосова сметана

375 мл кондензирано мляко

100 г кокосови стърготини

 

За ананаса:

40 мл вода

200 г захар

1 ананас

2 ч.л. сушено чили

 

За сервиране:

6 бисквити

10 г пчелен прашец

100 г захарен памук

листа мента

Свързани рецепти