Кокосов сладкиш с мед
Рецепта от: Лиса Фокнър
Лесен за приготвяне сладкиш, залят с меден сироп и гарниран със запечен кокос. Поднесете с кокосово кисело мляко.
Продукти
- За сиропа:
- 150 г захар
- 100 г течен мед
- 200 мл вода
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- За сладкиша:
- 100 г захар
- 4 яйца
- 50 мл зехтин
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 70 г брашно
- 100 г пшеничен грис
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 50 г кокосови стърготини + допълнително
- За сервиране:
- кокосов йогурт
- запечени едри кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
- 1. Намажете с мазнина дъното и стените на форма с пружина (диаметър 20 см) и постелете с хартия за печене. Сипете 1-2 с.л. кокосови стърготини на дъното на формата и ги разпределете равномерно по дъното и стените и.
- 2. За сиропа сипете захарта, водата и меда в касеролка и оставете сместа да кипне. След 1-2 минути, щом захарта се е разтопила напълно, дръпнете от огъня и добавете ваниловия екстракт. Разбъркайте и оставете сиропа да изстине.
- 3. Разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер, докато увеличат обема си и избледнеят. Добавете зехтина и ваниловия екстракт и разбъркайте. В отделна купа смесете сухите съставки – брашното, гриса, бакпулвера, солта и кокосовите стърготини. Разбъркайте. Добавете сухите съставки към яйчената смес на 2 пъти и разбъркайте до хомогенност.
- 4. Пресипете сместа във формата и печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса (160 градуса с вентилатор) 25 минути или докато клечката, с която проверявате, излезе чиста.
- 5. Отстранете формата на пружината, след като сладкишът е поизстинал малко и го прехвърлете върху поднос. Надупчете го на много места с клечка. Залейте с изстиналия сироп, лъжица по лъжица.
- 6. Във вдлъбнатината на сладкиша на повърхността сипете кокосов йогурт и го разстелете. Поръсете със запечени едри кокосови стърготини.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж