Лесен за приготвяне сладкиш, залят с меден сироп и гарниран със запечен кокос. Поднесете с кокосово кисело мляко.

Продукти

  • За сиропа:
  • 150 г захар
  • 100 г течен мед
  • 200 мл вода
  • 2 ч.л. ванилов екстракт
  • За сладкиша:
  • 100 г захар
  • 4 яйца
  • 50 мл зехтин
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 70 г брашно
  • 100 г пшеничен грис
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 50 г кокосови стърготини + допълнително
  • За сервиране:
  • кокосов йогурт
  • запечени едри кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

  • 1. Намажете с мазнина дъното и стените на форма с пружина (диаметър 20 см) и постелете с хартия за печене. Сипете 1-2 с.л. кокосови стърготини на дъното на формата и ги разпределете равномерно по дъното и стените и.
  • 2. За сиропа сипете захарта, водата и меда в касеролка и оставете сместа да кипне. След 1-2 минути, щом захарта се е разтопила напълно, дръпнете от огъня и добавете ваниловия екстракт. Разбъркайте и оставете сиропа да изстине.
  • 3. Разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер, докато увеличат обема си и избледнеят. Добавете зехтина и ваниловия екстракт и разбъркайте. В отделна купа смесете сухите съставки – брашното, гриса, бакпулвера, солта и кокосовите стърготини. Разбъркайте. Добавете сухите съставки към яйчената смес на 2 пъти и разбъркайте до хомогенност.
  • 4. Пресипете сместа във формата и печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса (160 градуса с вентилатор) 25 минути или докато клечката, с която проверявате, излезе чиста.
  • 5. Отстранете формата на пружината, след като сладкишът е поизстинал малко и го прехвърлете върху поднос. Надупчете го на много места с клечка. Залейте с изстиналия сироп, лъжица по лъжица.
  • 6. Във вдлъбнатината на сладкиша на повърхността сипете кокосов йогурт и го разстелете. Поръсете със запечени едри кокосови стърготини.

Свързани рецепти

Виж всички