Кокосов дакоаз с крем от манго
Рецепта от: Франсишко Морейра
1. За крема накиснете в студена вода листовете желатин за 5-10 минути. В тенджерка сипете пюрето от манго и захарта. Загрейте сместа и разбъркайте докато захарта се разтопи. В купа разбийте яйцето с жълтъците. Темперирайте сместа като добавите малко от топлото пюре с манго. Разбъркайте енергично и върнете в тенджерата, без да спирате да разбърквате. Щом сместа се сгъсти, дръпнете от огъня.
2. Добавете изтискания желатин и разбъркайте докато той не се разтопи. Добавете нарязаното на кубчета студено масло и разбийте с помощта на пасатор, до гладкост. Пресипете крема в плитък съд и покрийте с прозрачно фолио. Поставете в хладилник, за да се охлади. След това го разбъркайте до хомогенност и го прехвърлете в пош с гладък накрайник.
3. За дакоаз разбийте белтъците с помощта на миксер. Малко по малко добавете 35 г захар, без да спирате разбиването. Разбийте до пухкав, плътен сняг.
4. В купа пресейте пудрата захар и царевичното нишесте. Добавете фините кокосови стърготини и разбъркайте. Добавете сухите съставки към разбитите белтъци на няколко пъти, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула. Изсипете сместа в плитка тава, постлана с хартия за печене и я разстелете на слой с дебелина около 1/2 см. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. След като изстине, изрежете кръгчета от блата.
5. Обелете и нарежете мангото на малки кубчета. Сложете ги в купа и поръсете с фино настъргана кора от лайм. Разбъркайте и оставете да се маринова за 5-10 минути.
6. В стъклени чаши за мартини подредете един слой мариновано манго. Шприцовайте слой крем от манго, върху него поставете кръгче дакоаз, отново шприцовайте крем и поставете второ кръгче блат. Най-отгоре подредете мариновано манго. Поръсете със запечени до златисто кокосови стърготини.
Продукти
- За крема от манго:
- 100 г пюре от манго
- 50 г пудра захар
- 1 яйце размер L
- 2 жълтъка размер L
- 1 1/2 листа желатин
- 60 г студено безсолно масло
- За дакоаз:
- 125 г кокосови стърготини
- 65 г пудра захар
- 20 г царевично нишесте
- 35 г кристална захар
- 5 белтъка размер L
- За маринованото манго:
- 1 манго
- 1 лайм
- запечени кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини