Класически ябълков пай

Класически ябълков пай

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето чукнете яйцето и добавете захарта, солта, нарязаното на кубчета маслои водата. С пръсти смесете продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Сплескайте топката тесто и я увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото в хладилник за 30 минути.
2. За пълнежа обелете ябълките и ги почистете от семките. Нарежете ги на тънки резени и ги сложете в голяма купа. добавете захарта, изцедените предварително накиснати във вода стафиди /за 10-15 минути/, канелата и нишестето. Разбъркайте добре.
3. Извадете тестото от хладилника и отрежете 1/3 или малко по-малко от него за лентите за решетка. По-голямото парче тесто разточете върху набрашнен плот, на голям кръг с дебелина 2 мм.
4. Намажете с масло дъното и стените на форма с пружина с диаметър 22 см. С помощта на точилката прехвърлете тестото в нея и го напаснете по дъното и стените. Излишното тесто изрежете. Поръсете дъното с галета и изсипете пълнежа. Притиснете много добре ябълките.
5. Разточете останалото тесто върху набрашнен плот. Нарежете го на ленти с ширина 1.5 см всяка, с помощта на нож за пица. Подредете лентите върху пая, като решетка, т.е. лентите се преплитат. Намажете пая с разбит жълтък с малко сметана. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 1 час.

Продукти

За тестото:

  • 300 г брашно
  • 100 г захар
  • 0.5 ч.л. сол
  • 200 г студено масло
  • 1 яйце
  • 2 с.л. леденостудена вода

За пълнежа:

  • 60 г галета
  • 8 ябълки
  • 100 г захар
  • 60 г стафиди
  • 4 ч.л. канела
  • 2 с.л. нишесте

Допълнително:

  • 1 жълтък с малко сметана

Свързани рецепти