Кюфтета в кокосов бульон

Кюфтета в кокосов бульон

Начин на приготвяне:

1. За кюфтетата обелете и нарежете лука и чесъна на ситно. Запържете ги за 2 минути в загрят тиган с 1 с.л. зехтин. Овкусете със сол, черен пипер и лют червен пипер.
2. С пръсти разстелете каймата по дъното и стените на купа. Поръсете със сол и омесете каймата.
3. Сипете хлебните трохи в купичка и добавете прясното мляко. Разбъркайте ги. Добавете ги при каймата. Добавете и запържените лук и чесън. Омесете каймата добре. С вокри ръце оформете гладки, къргли кюфтенца, колкото топка пинг-понг. Подредете ги в чиния или тавичка, покрийте ги с прозрачно фолио и ги оставете да починат 30 минути.
4. Избършете тигана и сипете 2 с.л. зехтин. Изпържете ги за 4-5 минути, като често ги обръщате, така, че да се изпържат от всички страни.
5. Подредете кюфтенцата по външната страна на тигана. В средата сипете семената кориандър, предварително леко смачкани шушулки кардамон, куркумата и канелата. Разбъркайте за 20 секунди. Начупете лютите чушки и ги пуснете. Начупете стъблата лимонова трева на по-малки парчета и я сложете и нея. добавете и обеления и нарязан на тънки ленти джинджифил. Разбъркайте продуктите в сръдата на тигана. Залейте с пилешкия бульон и кокосовото мляко. Щом соса заври, намалете силата на огъня и оставете да къкри 8-10 минути. Изключете котлона и настържете кората на лайма върху кюфтенцата. След това изтискайте и сока му в соса.
6. На дъното на дълбока чиния сипете прецеден бульон, а в него подредете няколко кюфтенца.

Продукти

  • 2 ч.л. семена кориандър
  • 4 шушулки кардамон
  • 1 ч.л. куркума
  • 0.5 ч.л. канела
  • 1 ч.л. едър лют червен пирер
  • 2 стъбла лимонова трева
  • 5 см джинджифил
  • 400 мл кокосово мляко
  • 400 мл пилешки бульон
  • 1 лайм
  • настъргана кора и сок

За кюфтетата:

  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • зехтин
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • 500 г говежда или телешка кайма
  • 75 г фино смлени трохи
  • 4 с.л. прясно мляко
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти