Кюфтета в кокосов бульон
1. За кюфтетата обелете и нарежете лука и чесъна на ситно. Запържете ги за 2 минути в загрят тиган с 1 с.л. зехтин. Овкусете със сол, черен пипер и лют червен пипер.
2. С пръсти разстелете каймата по дъното и стените на купа. Поръсете със сол и омесете каймата.
3. Сипете хлебните трохи в купичка и добавете прясното мляко. Разбъркайте ги. Добавете ги при каймата. Добавете и запържените лук и чесън. Омесете каймата добре. С вокри ръце оформете гладки, къргли кюфтенца, колкото топка пинг-понг. Подредете ги в чиния или тавичка, покрийте ги с прозрачно фолио и ги оставете да починат 30 минути.
4. Избършете тигана и сипете 2 с.л. зехтин. Изпържете ги за 4-5 минути, като често ги обръщате, така, че да се изпържат от всички страни.
5. Подредете кюфтенцата по външната страна на тигана. В средата сипете семената кориандър, предварително леко смачкани шушулки кардамон, куркумата и канелата. Разбъркайте за 20 секунди. Начупете лютите чушки и ги пуснете. Начупете стъблата лимонова трева на по-малки парчета и я сложете и нея. добавете и обеления и нарязан на тънки ленти джинджифил. Разбъркайте продуктите в сръдата на тигана. Залейте с пилешкия бульон и кокосовото мляко. Щом соса заври, намалете силата на огъня и оставете да къкри 8-10 минути. Изключете котлона и настържете кората на лайма върху кюфтенцата. След това изтискайте и сока му в соса.
6. На дъното на дълбока чиния сипете прецеден бульон, а в него подредете няколко кюфтенца.

Продукти

  • 2 ч.л. семена кориандър 4 шушулки кардамон 1 ч.л. куркума 0.5 ч.л. канела 1 ч.л. едър лют червен пирер 2 стъбла лимонова трева 5 см джинджифил 400 мл кокосово мляко 400 мл пилешки бульон 1 лайм настъргана кора и сокЗа кюфтетата:1 глава лук 2 скилидки чесън зехтин 1 ч.л. едър лют червен пипер 500 г говежда или телешка кайма 75 г фино смлени трохи 4 с.л. прясно мляко сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички