Кюфтенца със студен сос

Кюфтенца със студен сос

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа смесете мляното месо с кимиона, счуканите в хаванче зърна черен пипер и обеления и нарязан на ситно джинджифил.
2. Добавете яйцата, рибения сос, нарязаните на ситно листа целина и предварително сварените овесени ядки. Омесете хубаво с ръце и прибавете запечените в сух тиган кедрови ядки.
3. С мокри ръце оформете малки кюфтенца. Изпържете ги от всички страни в сгорещеното олио.
4. За соса смесете счуканите зърна черен пипер и кедрови ядки с нарязаните фурми, горчицата, кимиона, рибения сос, зехтина, оцета, ригана, копъра и меда. Опитайте на вкус и ако е необходимо, добавете още малко рибен сос. Поднесете с кюфтенцата.

Продукти

За кюфтенцата:

  • 400 г кайма смес
  • 2 яйца
  • 100 г овесени ядки
  • 1 стрък керевиз
  • 20 г пресен джинджифил
  • 1 с.л. рибен сос
  • 1 ч.л. черен пипер на зърна
  • щипка смлян кимион
  • 3 с.л. кедрови ядки
  • 2 с.л. олио

За соса:

  • 30 г кедрови ядки
  • 0.5 ч.л. зърна черен пипер
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 1 ч.л. нарязан копър
  • 0.5 ч.л. сух риган
  • 1 ч.л. горчица
  • 2 ч.л. мед
  • 3 ч.л. рибен сос
  • 2 с.л. винен оцет
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 сушени фурми без костилки

Свързани рецепти