Кюфте далян
Рецепта от: Максут Ашкар

1. Сварете яйцата, като ги сложите в съд със студена вода. Почистете моркова и го измийте. Сварете го до омекване.
2. Обелете главите лук и го нарежете на много ситно. /За да не ви люти, може първо да накиснете лука в купа със студена вода./ Изтискайте нарязания лук с ръце и го сложете в голяма купа.
3. Отделете листата магданоз и ги нарежете на ситно. добавете ги при лука. Отделете меката част на филиите хляб и я начупете в купата. Накъсайте каймата с ръце и чукнете две яйца. Овкусете със сол и кимион и омесете добре каймата. Поставете я в хладилник за 10 минути.
4. Върху плота постелете лист прозрачно фолио и разстелете каймата на равномерен слой с дебелина 1 пръст. Подредете целите обелени сварени яйца по средата на слоя кайма. Разрежете сварения моркова на две, по дължина. Поставете по половин морков от двете страни на варените яйца. дупчиците между яйцата и морковите запълнете с малки парченца кайма. Завийте на руло с помощта на фолиото. Прехвърлете рулото в тава, постлана с хартия за печене, като внимателно отстраните фолиото. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 минути, до златисто.
5. За соса разтопете маслото в дълбок тиган. Добавете брашното и бъркайте енергично в продължение на 4-5 минути, докато то се запържи. Добавете доматеното пюре /неконцентрирано/. Разбъркайте. Добавете 1 ч.ч. бульон и бъркайте енергично с помощта на тел, за да не се образуват бучки. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете останалия бульон и разбъркайте. Намалете силата на огъня и оставете соса леко да се редуцира.
6. Нарежете внимателно топлото руло на филии. Подредете по три в чиния. Полейте с доматен сос. Поръсете със ситно нарязан магданоз или див лук.
2. Обелете главите лук и го нарежете на много ситно. /За да не ви люти, може първо да накиснете лука в купа със студена вода./ Изтискайте нарязания лук с ръце и го сложете в голяма купа.
3. Отделете листата магданоз и ги нарежете на ситно. добавете ги при лука. Отделете меката част на филиите хляб и я начупете в купата. Накъсайте каймата с ръце и чукнете две яйца. Овкусете със сол и кимион и омесете добре каймата. Поставете я в хладилник за 10 минути.
4. Върху плота постелете лист прозрачно фолио и разстелете каймата на равномерен слой с дебелина 1 пръст. Подредете целите обелени сварени яйца по средата на слоя кайма. Разрежете сварения моркова на две, по дължина. Поставете по половин морков от двете страни на варените яйца. дупчиците между яйцата и морковите запълнете с малки парченца кайма. Завийте на руло с помощта на фолиото. Прехвърлете рулото в тава, постлана с хартия за печене, като внимателно отстраните фолиото. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 минути, до златисто.
5. За соса разтопете маслото в дълбок тиган. Добавете брашното и бъркайте енергично в продължение на 4-5 минути, докато то се запържи. Добавете доматеното пюре /неконцентрирано/. Разбъркайте. Добавете 1 ч.ч. бульон и бъркайте енергично с помощта на тел, за да не се образуват бучки. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете останалия бульон и разбъркайте. Намалете силата на огъня и оставете соса леко да се редуцира.
6. Нарежете внимателно топлото руло на филии. Подредете по три в чиния. Полейте с доматен сос. Поръсете със ситно нарязан магданоз или див лук.
Продукти
- 1 морков 3 яйца 3 глави лук 1 връзка магданоз 2 филии стар хляб 1 кг агнешка кайма 2 яйца 2 щипки сол щипка смлян кимионЗа соса:30 г масло 2 с.л. брашно 1 ч.ч. доматено пюре 3 ч.ч. месен бульон сол и черен пипер 2 домата
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Максут Ашкар
Лимонада с червено цвекло
Рецепти Максут Ашкар
Кюфтета от нахут и кайма
Рецепти Максут Ашкар
Хумус
Рецепти Максут Ашкар
Зелен фасул със зехтин
Рецепти Максут Ашкар
Пелте
Рецепти Максут Ашкар
Супа лебание
Рецепти Максут Ашкар
Шербет с хибискус
Рецепти Максут Ашкар
Сиропирани хапки
Рецепти Максут Ашкар
Айрян с мента
Рецепти Максут Ашкар
Капуска