Начин на приготвяне:

1. В голяма купа начупете хляба. Залейте го с прясното мляко и го оставете за 20 минути да се накисне. След това намачкайте добре хляба. Добавете рикотата и намачкайте с помощта на вилица. Добавете каймата и яйцето. Овкусете със сол, черен пипер и инидийско орехче. Настържете фино лимоновата кора и сиренето пекорино. Добавете нарязаните листа магданоз. Омесете добре каймата. Поставете в хладилник за 20-30 минути.

2. Загрейте 2 с.л. зехтин в дълбок тиган. Оформете малки кръгли кюфтенца от сместа и ги поставете в тигана. Щом цветът им от всички страни се промени, добавете нарязания на ситно лук. Щом той омекне, деглазирайте с червено вино. Щом алкохолът се изпари, добавете доматите пасата и водата. Разрежете чушката и я пуснете в соса. Поставете и дръжките от магданоз и стръковете керевиз. Гответе на  много слаб огън в продължение на 2 часа. Овкусете със сол и черен пипер.

3. Сварете спагетините в голяма тенджера с вряща подсолена вода "ал денте". Прецедете ги като запазите част от водата от варенето. Добавете спагетините при кюфтетата и соса и разбъркайте добре. Добавете и малко от водата от варенето.

4. Сервирайте топли кюфтета със спагетини. Поръсете с малко настъргано сирене пекорино и черен или бял пипер. Украсете с листенца керевиз.

Продукти

За кюфтетата:

  • 70 г стар хляб
  • 120 мл прясно мляко
  • 120 г рикота
  • 500 г кайма смес
  • 1 яйце
  • 40 г настъргано сирене пекорино или пармезан
  • 2-3 с.л. нарязани листа магданоз
  • 1/4 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
  • 1/2 лимон, настъргана кора
  • сол и черен пипер

 

За соса:

  • 1 малка глава лук
  • 1 малка червена чушка
  • 150 мл червено вино
  • 800 мл домати пасата
  • 400 мл вода
  • 3-4 стръка магданоз
  • 1-2 стръка керевиз
  • 50 мл зехтин екстра върджин
  • сол и черен пипер
  • 375 г спагетини

Свързани рецепти