Китайски пудинг на късмета

Китайски пудинг на късмета

Начин на приготвяне:

1. Обелете сладките картофи, нарежет ги и ги сварете за около 20 минути, до готовност. Прецедете ги и ги намачкайте на пюре. Оставете пюрето да се охлади.
2. В купа сипете пюрето от сладки картофи и брашното и разбъркайте с помщта на миксер. В движение добавете куркумата, захарта и солта. Сипете кокосовото мляко на струйка, а след това и олиото. Бъркайте докато се оформи тесто.
3. Доомесете тестото на ръце, като го оформите на дълго руло. Откъсвайте парченца от тестото, измерете ги - трябва да са 40 г и ги оформете на кръгли топчета между дланите си. Подредете топчетата в тава и ги оставете да починат 15-20 минути.
4. За пълнежа запечете последователно фъстъците, сусама и кокосовите стърготини в сух тиган, до златисто. След това ги сипете в блендер заедно с палмовата захар и ги смелете. За да се получи паста, сипете джинджифилов сироп и смелете отново.
5. С палец оформете дупка във всяко потче тесто. Сложете от пълнежа в нея и затворете дупката. Поставете всяка топка с пълнеж в специална дървена форма-костенурка, предварително поръсена с оризово брашно и натиснете с ръка. Извадете. Поставете всеки пудинг върху предварително изрязано и намаслено кръгче от бананов лист /или хартия за печене/.
6. Подредете пудингите в плетен съд за варене на пара. Поставете го върху тенджера с вряща вода и захлупете. Гответе на умерен огън 7 минути. Преди поднасяне намажете пудингите с олио.

Продукти

За тестото:

  • 200 г сладки картофи
  • 250 г оризово брашно
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 с.л. захар
  • щипка сол
  • 100 мл кокосово мляко
  • 60 мл олио

За пълнежа:

  • 50 г печени белени фъстъци
  • 50 г сусам
  • 50 г кокосови стърготини
  • 50 г палмова захар
  • щипка сол
  • джинджифилов сироп

Свързани рецепти