Киш със скариди

Киш със скариди

Начин на приготвяне:

1. Обелете скилидките чесън и ги смачкайте леко. Нарежете лютата чушка на ситно. В тиган загрейте зехтина и запържете чесъна и лютата чушка за 30 секунди. Добавете добре измитите скариди /или други сладководни ракообразни/ и ги пържете докато станат оранжево-червени, като тръскате тигана от време на време. Добавете една капачка коняк и щом той се изпари, прехвърлете скаридите в чиния.
2. В същия тиган затоплете 2/3 от настърганите домати. Пригответе сос Бешамел, като запържите брашно в разтопено масло за няколко минути, а след това добавите студено прясно мляко.
3. Щом скаридите изстинат, ги обелете. Месото на скаридите сложете в купа. Добавете доматения и белия сос и разбъркайте хубаво. Пасирайте сместа и овкусете със сол.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот. Намаслете кръгла форма за пай и прехвърлете тестото в нея. Напаснете го добре по дъното и стените на формата. Изсипете пълнежа със скариди и завийте краищата на тестото навътре. Печете пая в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
5. Загрейте останалата пасата в тиган с малко зехтин и към нея добавете 1-2 скариди. Щом паят изстине, изсипете соса върху него, а скаридата поставете в средата му. Украсете с листа магданоз.

Продукти

  • 250 г маслено тесто
  • 1 кг сладководни скариди
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • коняк
  • 150 г пасирани домати
  • 150 мл сос Бешамел
  • 1 люта чушка
  • 3 стръка магданоз
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти