Киш с праз и панчета

Киш с праз и панчета

Начин на приготвяне:

1. За тестото пресейте брашното в купа. Добавете солта. Накъсайте на парченца маслото със стайна температура. Важно е то да не е прекалено меко. С ръце разбъркайте сместа, като я мачкате и стискате парченцата масло. Добавете 2-3 с.л. вода, за да получите твърда топка тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете, като натискате с длан. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 20 минути.
2. Намажете със зехтин дъното и стените на два дълбоки тигана /диаметър 25 см/ или две форми за пай. Разточете тестото в кръгла форма. Изрежете два кръга, по-големи от тиганите или формите. Поставете тестото във формата така, че да покрива дъното и стените и да остават свободни краища. Съвсем леко го притиснете и напаснете добре. Поставете парче алуминиево фолио или хартия за печене върху всяко тесто и сипете шепа ориз или боб. печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 10 минути. Извадете формите, отстранете фолиото със зърната и върнете отново във фурната за 5-8 минути, до златисто.
3. За пълнежа нарежете панчетата или непушен шарен бекон на малки кубчета. Запържете ги в добре загрят тиган. Добавете нарязания на ситно праз и запържете до омекване, 3-4 минути.
4. В купа разбийте яйцата и добавете сметана. Овкусете със сол и черен пипер. добавете пълнежа от праз и панчета. Разбъркайте. Настържете фино почти цялото сирене. Добавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте.
5. Разпределете пълнежа в двете форми. Поръсете с останалото настъргано сирене. Печете кишовете 15-20 минути.

Продукти

За масленото тесто:

  • 200 г брашно
  • щипка сол
  • 200 г масло

За пълнежа:

  • 200 г панчета
  • зехтин
  • 2 стръка праз
  • 4 яйца
  • 4 с.л. сметана
  • 100 г сирене грюер
  • сол и черен пипер
  • 0.5 връзка магданоз

Свързани рецепти