Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното и студеното, нарязано на малки кубчета, масло. Пулсирайте докато се образуват маслени трохи. След това добавете яйцето и водата. Пулсирайте отново, до получаването на еднородна смес.

2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го оформете с ръце на плосък кръг. Поръсете точилка с брашно и с нея разточете тестото, без да натискате силно, в кръг.

3. Прехвърлете тестото във форма за пай с подвижно дъно и го напаснете по дъното и стените. Изрежете излишното по краищата. Надупчете тестото с вилица по дъното и поставете формата в хладилник за 15 минути. След това постелете лист хартия за печене върху тестото и върху него изсипете зърна суров боб. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути. Отстранете хартията и зърната боб и печете още 5-10 минути. След изваждане оставете да изстине. Намалете фурната на 160 градуса (с вентилатор).

4. Нарежете праза и селърито на тънки кръгчета. Загрейте зехтин в тиган и запържете зеленчуците за 2-3 минути, на силен огън. След това намалете силата на огъня, захлупете и гответе 25 минути, до пълно омекване. Отстранете капака и гответе още 2-3 минути, колкото да се изпари излишната течност.

5. В купа разбийте яйцата и течната сметана. Овкусете със сол и черен пипер.

6. Върху изпеченото тесто разпределете задушените праз и селъри. Поръсете с настърганото сирене и нарязания магданоз. Залейте с яйчената смес. Печете киша 35-40 минути. След това го оставете да изстине 5-10 минути.

Продукти

За тестото:

  • 225 г брашно
  • 125 г масло
  • 1 яйце от свободно отглеждани кокошки
  • 1 с.л. вода

 

За пълнежа:

  • 1 с.л. зехтин
  • 2 стръка праз
  • 2 стръка селъри
  • 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 450 пълномаслена течна сметана
  • 150 г синьо сирене "Стилтън"
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти