Киш с праз
Рецепта от: Мери Бери
Този киш се приготвя с маслено тесто и пълнеж от задушен праз със селъри, яйца и сметана. Поръсва се с настъргано синьо сирене.
Продукти
- За тестото:
- 225 г брашно
- 125 г масло
- 1 яйце от свободно отглеждани кокошки
- 1 с.л. вода
- За пълнежа:
- 1 с.л. зехтин
- 2 стръка праз
- 2 стръка селъри
- 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
- 450 пълномаслена течна сметана
- 150 г синьо сирене "Стилтън"
- 2 с.л. нарязан магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото сипете брашното и студеното, нарязано на малки кубчета, масло. Пулсирайте докато се образуват маслени трохи. След това добавете яйцето и водата. Пулсирайте отново, до получаването на еднородна смес.
- 2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го оформете с ръце на плосък кръг. Поръсете точилка с брашно и с нея разточете тестото, без да натискате силно, в кръг.
- 3. Прехвърлете тестото във форма за пай с подвижно дъно и го напаснете по дъното и стените. Изрежете излишното по краищата. Надупчете тестото с вилица по дъното и поставете формата в хладилник за 15 минути. След това постелете лист хартия за печене върху тестото и върху него изсипете зърна суров боб. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути. Отстранете хартията и зърната боб и печете още 5-10 минути. След изваждане оставете да изстине. Намалете фурната на 160 градуса (с вентилатор).
- 4. Нарежете праза и селърито на тънки кръгчета. Загрейте зехтин в тиган и запържете зеленчуците за 2-3 минути, на силен огън. След това намалете силата на огъня, захлупете и гответе 25 минути, до пълно омекване. Отстранете капака и гответе още 2-3 минути, колкото да се изпари излишната течност.
- 5. В купа разбийте яйцата и течната сметана. Овкусете със сол и черен пипер.
- 6. Върху изпеченото тесто разпределете задушените праз и селъри. Поръсете с настърганото сирене и нарязания магданоз. Залейте с яйчената смес. Печете киша 35-40 минути. След това го оставете да изстине 5-10 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Корона с шунка и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Солени мъфини
Рецепти Марк Мориарти
Киш "Лорен"
Рецепти Рудолф ван Веен
Рибни кексчета
Рецепти Мери Бери
Скромен пай със зеленчуци и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Гюзлеме с картофи и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Топли палачинки с плънка от гъби
Рецепти Марк Мориарти
Бутерки със сушени домати, маслини и каперси
Рецепти Лука Чиано
Тарт с карамелизиран лук, домати и аншоа
Рецепти Рудолф ван Веен
Киш "Лорен"