Киш по нюйоркски

Киш по нюйоркски

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете яйцата, мекото масло и подправките. Разбъркайте продуктите в кладенчето с пръсти и постепенно омесете с брашното. Щом омесите гладко и еластично тесто, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Обелете и нарежете лука на шайби с дебелина 0.5 см. В дълбок тиган загрейте маслото и зехтина и добавете нарязания лук. Поръсете с кленовия сироп. Гответе 20 минути на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато лука не потъмнее и не се карамелизира. Оставете да изстине.
3. Нарежете бекона на малки кубчета и ги запържете в дълбок тиган или тенджерка. Щом беконът придобие златист звят, добавете предварително измитите и подсушени листа спанак. Гответе до омекване на спанака. След това прецедете сместа през цедка.
4. В купа разбийте яйцата и добавете крем-сиренето. Разбъркайте до хомогенност. Добавете прецедения спанак с бекон и карамелизирания лук. Разбъркайте внимателно.
5. Разточете тестото върху набрашнен плот. Поставете го във форма за пай и го напаснете по дъното и стените. Изрежете излишното тесто. Надупчете с вилица тестото. Начупете филиите хляб на парченца и ги разпръснете върху тестото. Изсипете пълнежа и го разпределете равномерно. Настържете фино пармезана отгоре. Печете киша в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.

Продукти

За тестото:

  • 150 г масло
  • 300 г брашно
  • 2 яйца
  • щипка сол
  • 1 с.л. сух риган
  • 1 с.л. червен пипер
  • 2 ч.л. едър лют червен пипер

За карамелизирания лук:

  • 4 глави лук
  • 2 с.л. масло
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 с.л. кленов сироп

За пълнежа:

  • 400 г спанак
  • 50 г бекон
  • 300 г крем-сирене
  • 6 яйца
  • 2 филии пълнозърнест хляб с квас
  • 50 г пармезан

Свързани рецепти