Кисели лозови сармички
Рецепта от: Максут Ашкар

Тази рецепта за лозови сарми по турски е класическа и разкрива някои тънкости за приготвянето им. В плънката за лозовите сармички трябва да има нотка сладост и да се варят в агнешки бульон.
1. Започнете приготвянето на лозови сарми по турски като накиснете ориза в купа с гореща вода за 1 час.
2. Залейте пестила от сливи с малко топла вода и разбъркайте докато се разтвори.
3. Обелете и нарежете лука на ситно. Сложете го в голяма купа. Добавете червен пипер, черен пипер, 1 с.л. доматено пюре и двата вида кайма. Омесете сместа за лозовите сарми по турски много добре. Добавете прецедения накиснат ориз и омесете отново. Накрая добавете пестила и разбъркайте.
4. Прецедете и изплакнете лозовите листа. В единия край на всяко лозово листо сипете пълна ч.л. от плънката и завийте сармички.
5. В голяма тенджера разтопете маслото. Подредете големи агнешки кокали с костен мозък в тях. В купичка разтворете 2 с.л. доматено пюре в малко вода. Залейте с него кокалите и ги оставете да къкрят на слаб огън до пълно сваряване - костният мозък трябва да се изважда.
6. Извадете сварените кокали и леко отделете костния мозък. Наредете лозовите сармички в тенджерата на няколко реда. Върху тях поставете кокалите, с костния мозък надолу, и захлупете с чиния. Налейте топла вода колкото да покрие сармите. Варете на бавен огън около 45 минути.
7. Сервирайте топлите лозови сарми, полети с кисело мляко и поръсени с червен пипер. Лозови сарми рецепта.

1. Започнете приготвянето на лозови сарми по турски като накиснете ориза в купа с гореща вода за 1 час.
2. Залейте пестила от сливи с малко топла вода и разбъркайте докато се разтвори.
3. Обелете и нарежете лука на ситно. Сложете го в голяма купа. Добавете червен пипер, черен пипер, 1 с.л. доматено пюре и двата вида кайма. Омесете сместа за лозовите сарми по турски много добре. Добавете прецедения накиснат ориз и омесете отново. Накрая добавете пестила и разбъркайте.
4. Прецедете и изплакнете лозовите листа. В единия край на всяко лозово листо сипете пълна ч.л. от плънката и завийте сармички.
5. В голяма тенджера разтопете маслото. Подредете големи агнешки кокали с костен мозък в тях. В купичка разтворете 2 с.л. доматено пюре в малко вода. Залейте с него кокалите и ги оставете да къкрят на слаб огън до пълно сваряване - костният мозък трябва да се изважда.
6. Извадете сварените кокали и леко отделете костния мозък. Наредете лозовите сармички в тенджерата на няколко реда. Върху тях поставете кокалите, с костния мозък надолу, и захлупете с чиния. Налейте топла вода колкото да покрие сармите. Варете на бавен огън около 45 минути.
7. Сервирайте топлите лозови сарми, полети с кисело мляко и поръсени с червен пипер. Лозови сарми рецепта.

Продукти
- 500 г мариновани лозови листа 1 глава лук 500 г агнешка кайма 250 г телешка кайма 100 г пестил от сливи 1 с.л. доматено пюре сол и черен пипер 1 ч.ч. дългозърнест ориз 200 г масло 4 агнешки кокала 2 с.л. доматено пюре 4 с.л. кисело мляко сладък червен пипер едър лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Максут Ашкар
Лимонада с червено цвекло
Рецепти Максут Ашкар
Кюфтета от нахут и кайма
Рецепти Максут Ашкар
Хумус
Рецепти Максут Ашкар
Зелен фасул със зехтин
Рецепти Максут Ашкар
Пелте
Рецепти Максут Ашкар
Супа лебание
Рецепти Максут Ашкар
Шербет с хибискус
Рецепти Максут Ашкар
Сиропирани хапки
Рецепти Максут Ашкар
Айрян с мента
Рецепти Максут Ашкар
Капуска