Кисели лозови сармички

Кисели лозови сармички

Начин на приготвяне:

Тази рецепта за лозови сарми по турски е класическа и разкрива някои тънкости за приготвянето им. В плънката за лозовите сармички трябва да има нотка сладост и да се варят в агнешки бульон.

1. Започнете приготвянето на лозови сарми по турски като накиснете ориза в купа с гореща вода за 1 час.

2. Залейте пестила от сливи с малко топла вода и разбъркайте докато се разтвори.

3. Обелете и нарежете лука на ситно. Сложете го в голяма купа. Добавете червен пипер, черен пипер, 1 с.л. доматено пюре и двата вида кайма. Омесете сместа за лозовите сарми по турски много добре. Добавете прецедения накиснат ориз и омесете отново. Накрая добавете пестила и разбъркайте.

4. Прецедете и изплакнете лозовите листа. В единия край на всяко лозово листо сипете пълна ч.л. от плънката и завийте сармички.

5. В голяма тенджера разтопете маслото. Подредете големи агнешки кокали с костен мозък в тях. В купичка разтворете 2 с.л. доматено пюре в малко вода. Залейте с него кокалите и ги оставете да къкрят на слаб огън до пълно сваряване - костният мозък трябва да се изважда.

6. Извадете сварените кокали и леко отделете костния мозък. Наредете лозовите сармички в тенджерата на няколко реда. Върху тях поставете кокалите, с костния мозък надолу, и захлупете с чиния. Налейте топла вода колкото да покрие сармите. Варете на бавен огън около 45 минути.

7. Сервирайте топлите лозови сарми, полети с кисело мляко и поръсени с червен пипер. Лозови сарми рецепта.

лозови сарми рецепта

Продукти

  • 500 г мариновани лозови листа
  • 1 глава лук
  • 500 г агнешка кайма
  • 250 г телешка кайма
  • 100 г пестил от сливи
  • 1 с.л. доматено пюре
  • сол и черен пипер
  • 1 ч.ч. дългозърнест ориз
  • 200 г масло
  • 4 агнешки кокала
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 4 с.л. кисело мляко
  • сладък червен пипер
  • едър лют червен пипер

Свързани рецепти