Тези кифлички (сконс) се приготвят лесно и са идеални за закуска, съчетани с бита сметана и мармалад. В сместа се добавят предварително накиснати в гроздов сок червени боровинки.

Продукти

  • ½ ч.ч. verjus (кисел сок от грозде)
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.ч. сушен касис или червени боровинки
  • 3 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. захар
  • 2 ч.л. сол
  • 2 ч.ч. студена пълномаслена течна сметана
  • За сервиране:
  • бита сметана, конфитюр

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете сушения касис в тенджерка и го залейте със сока от грозде и захарта. Оставете сместа да кипне и дръпнете от огъня. Оставете 5 минути сушените плодове да се накиснат. След това ги прецедете.
  • 2. В купа сипете брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте и оформете кладенче. В него сипете студената сметана и прецедения касис. Внимателно омесете сместа до получаването на топка тесто. Извадете тестото върху набрашнена силиконова подложка, поръсете с брашно отгоре и с помощта на точилка разточете внимателно в кръг с дебелина 2.5 см, като обръщате тестото ¼ след всяко разточване. С помощта на рингче (диаметър 6 см) изрежете 6 кифлички.
  • 3. Подредете кифличките в тавичка. Изчеткайте излишното брашно от тях и ги намажете със сметана. Печете в предварително загрята фурна или еърфраъйр на 190 градуса 12-15 минути.
  • 4. Докато са още горещи разтворете на две всяка кифличка (скон) и намажете с бита сметана и конфитюр по желание. Сервирайте с горещ чай.

Свързани рецепти

Виж всички