Тестото за тези кифлички е маслено и се приготвя много бързо, особено в кухненски робот. Сместа за кифличките е от стафиди, нушени смокини, фурми и портокалов сок. Непременно пробвайте тези малки и сладки пакетчета в някоя празнична вечер.

 

Продукти

  • За тестото:
  • 2 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 215 г студено масло
  • 1/2 ч.ч. студена вода
  • За плънката:
  • 1/4 ч.ч. златни стафиди
  • 1/4 ч.ч. тъмни стафиди
  • 1/4 ч.ч. сушени смокини
  • 1/4 ч.ч. фурми без костилки
  • 1 ч.ч. гореща вода
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 2 с.л. брашно
  • щипка сол
  • 1 портокал, настъргана кора
  • 1/2 портокал, сок
  • 1 голямо яйце
  • захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото сипете брашното, солта и захарта в кухненски робот и пулсирайте за кратко. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло и пулсирайте за 20-30 секунди, до образуването на трохи. Накрая добавете студената вода и пулсирайте тоново.
  • 2. Разделете тестото на две равни части и увийте всяка в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 2 часа.
  • 3. За пълнежа смесете в купа двата вида стафиди и нарязаните на ситно сушени смокини и фурми. Залейте с гореща вода и оставете настрани за 15 минути.
  • 4. Прецедете сушените плодове и добавете захарта, брашното и солта. Разбъркайте. Добавете фино настърганата портокалова кора, както и портокаловия сок. Разбъркайте отново.
  • 5. Разточете едната част тесто на тънък кръг. С помощта на ринг с диаметър 10 см изрежете 7 кръгчета. Разбийте яйцето с 1 ч.л. вода и намажете краищата на кръгчета. Поставете по 1 пълна ч.л. от пълнежа пос редата на всяко кръгче. Прегънете на две и притиснете добре по краищата. Подредете кифличките в тави, постлани с хартия за печене. Намажете кифличките с разбито яйце и поръсете с кристална захар. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 30-35 минути.

Свързани рецепти

Виж всички