Кифлички с крем
1. Варете стафидите 15 минуто в тенджерка с малко вода, на слаб огън.
2. Затоплете леко млякото в тенджерка и добавете сухата мая. Разбъркайте.
3. Сипете двата вида брашно върху плота и ги смесете. Поръсете брашното със сол и направете кладенче в него. Сипете затопленото мляко с мая в него, добавете бучката масло, яйцето и захарта. Разбъркайте продуктите в кладенчето с пръсти и след това постепенно омесете гладко и еластично тесто.
4. Прецедете и подсушете стафидите. Добавете ги към тестото и ги поръсете с малко брашно. Омесете тестото заедно със стафидите. Оформете тестото в продълговата форма и го разделете на 6 еднакви парчета.
5. Всяко парче тесто разточете в продълговата форма и с търкаляне по плота го изтънете до тънък, дълъг фитил. Завийте фитила на кръг и подпъхнете края му навътре. подредете така получените кифли в плоска тава, постлана с хартия за печене. Покрийте ги с лист прозрачно фолио и ги оставете на топло да втасат за 30 минути. След това махнете фолиото и изпечете кифличките в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути.
6. Направете сладкарски крем, като в купа разбъркате жълтъците с половината захар, 1 с.л. студено прясно мляко и брашното на кашичка. Останалото мляко сложете в тенджерка заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и останалата захар да заври. Сипете топлото мляко към жълтъците, като бъркате енергично. След това върнете цялата смес в тенджерката и бъркайте крема докато се сгъсти, около 3-5 минути. Оставете сладкарския крем да изстине в плоска чиния, покрит с фолио.
7. Разрежете поизстиналите кифлички на две, по хоризонтал. Нанесете слой сладкарски крем върху долната част на всяка кифличка с помощта на лъжица или шприц. Захлупете с другата част.
8. Затоплете кайсиевото сладко със съвсем малко вода в тенджерка. Намажете кифличките със сместа с помощта на четка, за блясък. Поднесете кифличките пресни.

Продукти

  • За тестото:100 г стафиди 180 мл прясно мляко 7 г суха мая 100 г пълнозърнесто брашно 230 г бяло брашно щипка сол 30 г масло 1 яйце 35 г захарЗа сладкарския крем:1 шушулка ванилия 250 мл прясно мляко 75 г захар 2 жълтъка 1 с.л. брашноДопълнително:2 с.л. кайсиев конфитюр 1 с.л. вода

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички