Начин на приготвяне:
1. Варете стафидите 15 минуто в тенджерка с малко вода, на слаб огън.
2. Затоплете леко млякото в тенджерка и добавете сухата мая. Разбъркайте.
3. Сипете двата вида брашно върху плота и ги смесете. Поръсете брашното със сол и направете кладенче в него. Сипете затопленото мляко с мая в него, добавете бучката масло, яйцето и захарта. Разбъркайте продуктите в кладенчето с пръсти и след това постепенно омесете гладко и еластично тесто.
4. Прецедете и подсушете стафидите. Добавете ги към тестото и ги поръсете с малко брашно. Омесете тестото заедно със стафидите. Оформете тестото в продълговата форма и го разделете на 6 еднакви парчета.
5. Всяко парче тесто разточете в продълговата форма и с търкаляне по плота го изтънете до тънък, дълъг фитил. Завийте фитила на кръг и подпъхнете края му навътре. подредете така получените кифли в плоска тава, постлана с хартия за печене. Покрийте ги с лист прозрачно фолио и ги оставете на топло да втасат за 30 минути. След това махнете фолиото и изпечете кифличките в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути.
6. Направете сладкарски крем, като в купа разбъркате жълтъците с половината захар, 1 с.л. студено прясно мляко и брашното на кашичка. Останалото мляко сложете в тенджерка заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и останалата захар да заври. Сипете топлото мляко към жълтъците, като бъркате енергично. След това върнете цялата смес в тенджерката и бъркайте крема докато се сгъсти, около 3-5 минути. Оставете сладкарския крем да изстине в плоска чиния, покрит с фолио.
7. Разрежете поизстиналите кифлички на две, по хоризонтал. Нанесете слой сладкарски крем върху долната част на всяка кифличка с помощта на лъжица или шприц. Захлупете с другата част.
8. Затоплете кайсиевото сладко със съвсем малко вода в тенджерка. Намажете кифличките със сместа с помощта на четка, за блясък. Поднесете кифличките пресни.
2. Затоплете леко млякото в тенджерка и добавете сухата мая. Разбъркайте.
3. Сипете двата вида брашно върху плота и ги смесете. Поръсете брашното със сол и направете кладенче в него. Сипете затопленото мляко с мая в него, добавете бучката масло, яйцето и захарта. Разбъркайте продуктите в кладенчето с пръсти и след това постепенно омесете гладко и еластично тесто.
4. Прецедете и подсушете стафидите. Добавете ги към тестото и ги поръсете с малко брашно. Омесете тестото заедно със стафидите. Оформете тестото в продълговата форма и го разделете на 6 еднакви парчета.
5. Всяко парче тесто разточете в продълговата форма и с търкаляне по плота го изтънете до тънък, дълъг фитил. Завийте фитила на кръг и подпъхнете края му навътре. подредете така получените кифли в плоска тава, постлана с хартия за печене. Покрийте ги с лист прозрачно фолио и ги оставете на топло да втасат за 30 минути. След това махнете фолиото и изпечете кифличките в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути.
6. Направете сладкарски крем, като в купа разбъркате жълтъците с половината захар, 1 с.л. студено прясно мляко и брашното на кашичка. Останалото мляко сложете в тенджерка заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и останалата захар да заври. Сипете топлото мляко към жълтъците, като бъркате енергично. След това върнете цялата смес в тенджерката и бъркайте крема докато се сгъсти, около 3-5 минути. Оставете сладкарския крем да изстине в плоска чиния, покрит с фолио.
7. Разрежете поизстиналите кифлички на две, по хоризонтал. Нанесете слой сладкарски крем върху долната част на всяка кифличка с помощта на лъжица или шприц. Захлупете с другата част.
8. Затоплете кайсиевото сладко със съвсем малко вода в тенджерка. Намажете кифличките със сместа с помощта на четка, за блясък. Поднесете кифличките пресни.
Продукти
За тестото:
- 100 г стафиди
- 180 мл прясно мляко
- 7 г суха мая
- 100 г пълнозърнесто брашно
- 230 г бяло брашно
- щипка сол
- 30 г масло
- 1 яйце
- 35 г захар
За сладкарския крем:
- 1 шушулка ванилия
- 250 мл прясно мляко
- 75 г захар
- 2 жълтъка
- 1 с.л. брашно
Допълнително:
- 2 с.л. кайсиев конфитюр
- 1 с.л. вода