Това е рецепта за пухкави кифлички от маслено тесто с мая. В тестото се добавят и парченца шоколад за разкош. Опитайте ги докато са топли!

Продукти

  • 250 г брашно
  • 25 г захар
  • 12 г суха мая
  • 6 г сол
  • 3 яйца (на стайна температура)
  • 50 г вода (на стайна температура)
  • 125 г безсолно масло (на стайна температура)
  • щипка канела
  • щипка смляно индийско орехче
  • 125 г млечен шоколадов кувертюр
  • За намазване:
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете брашното, маята и солта в купата на стоящ миксер и разбъркайте с помощта на бъркалка за тесто.
  • 2. Разбийте яйцата и водата и ги добавете към брашното. Добавете и подправките. Разбийте сместа за 10 минути, първо на бавна скорост, след това на умерена.
  • 3. Добавете нарязаното на кубчета масло и разбийте отново. Накрая добавете нарязания шоколад. Разбъркайте колкото да се смеси.
  • 4. Извадете тестото, оформете го на топка и го прехвърлете в друга купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на стайна температура за 30 минути. След това поставете тестото в хладилник за 24 часа.
  • 5. Извадете тестото, което си е увеличило обема, върху намазнен плот. Разрежете на еднакви парчета (по 70 г). намажете и ръцете си с олио и оформете от всяко парче идеално кръгло топче. Подредете кифличките в тава с незалепващо покритие. Покрийте ги с фолио и оставете на стайна температура за 3 1/2 – 4 часа.
  • 6. Разбийте яйцето с прясното мляко и намажете със сместа кифличките. Печете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса (с вентилатор) 13-14 минути.

Свързани рецепти

Виж всички