Кейк с ябълки и бекон

1. Нарежете суровия бекон на малки кубчета и ги запържете в умерено загрят тиган, до златисто. Не препържвайте бекона.

2. Обелете ябълките и ги нарежете на малки кубчета.

3. В купа сипете прясното мляко. Добавете яйцата и разбъркайте. В друга купа смесете брашното, бакпулвера, канелата и солта. Разбъркайте. Добавете сухите съставки към течните на няколко порции. Разбийте до хомогенност.

4. Намажете с масло стените на висока форма за кейк с капак. Подредете слайсовете бекон по стените на формата, като оставите няколко сантиметра от тях навън. Изсипете кексовата смес във формата. Покрийте сместа с бекон, без да натискате. Поставете капака и затворете плътно.

5. Поставете формата в достатъчно висока тенджера с вряща вода. Водата трябва да стига до 1 см под ръба на формата. Варете кейка 2 часа, като наблюдавате кога трябва да се долее вода.

6. За карамеления сос разтопете захарта, като я сипвате на малки порции в тиган. Щом се разтопи едната порция, добавяте следващата и така докато се разтопи цялата захар. Залейте веднага с водата и разбъркайте с помощта на тел. Дръпнете от огъня и добавете нарязаното на кубчета студено масло. Разбъркайте докато то се разтопи, а сместа стане гладка и лъскава.

7. Извадете формата от тенджерата. Махнете капака и поставете дълбока чиния или поднос върху отвора на формата, наобратно. Обърнете кейка в чинията. Полейте с карамелен сос. 

Продукти

  • 125 г суров бекон
  • 2 ябълки
  • 320 г пушен бекон
  • 500 г брашно с набухвател
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 500 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. канела
  • щипка сол
  • За соса:
  • 200 г захар
  • 125 мл вода
  • 50 г студено масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички