Кейк с ябълки и бекон
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Нарежете суровия бекон на малки кубчета и ги запържете в умерено загрят тиган, до златисто. Не препържвайте бекона.
2. Обелете ябълките и ги нарежете на малки кубчета.
3. В купа сипете прясното мляко. Добавете яйцата и разбъркайте. В друга купа смесете брашното, бакпулвера, канелата и солта. Разбъркайте. Добавете сухите съставки към течните на няколко порции. Разбийте до хомогенност.
4. Намажете с масло стените на висока форма за кейк с капак. Подредете слайсовете бекон по стените на формата, като оставите няколко сантиметра от тях навън. Изсипете кексовата смес във формата. Покрийте сместа с бекон, без да натискате. Поставете капака и затворете плътно.
5. Поставете формата в достатъчно висока тенджера с вряща вода. Водата трябва да стига до 1 см под ръба на формата. Варете кейка 2 часа, като наблюдавате кога трябва да се долее вода.
6. За карамеления сос разтопете захарта, като я сипвате на малки порции в тиган. Щом се разтопи едната порция, добавяте следващата и така докато се разтопи цялата захар. Залейте веднага с водата и разбъркайте с помощта на тел. Дръпнете от огъня и добавете нарязаното на кубчета студено масло. Разбъркайте докато то се разтопи, а сместа стане гладка и лъскава.
7. Извадете формата от тенджерата. Махнете капака и поставете дълбока чиния или поднос върху отвора на формата, наобратно. Обърнете кейка в чинията. Полейте с карамелен сос.
Продукти
- 125 г суров бекон
- 2 ябълки
- 320 г пушен бекон
- 500 г брашно с набухвател
- 1 ч.л. бакпулвер
- 500 мл прясно мляко
- 3 яйца
- 1 ч.л. канела
- щипка сол
- За соса:
- 200 г захар
- 125 мл вода
- 50 г студено масло
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Стоян и Лора
Сиропирана баница с локум
Рецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Нина Бабич
Анасонови бисквити
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад