Кейк Батемберг
1. В купа разбийте мекото масло със захарта до получаване на пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко, докато то се поеме от сместа.
2. Пресейте брашното над купата и разбъркайте с помощта на шпатула, до хомогенност.
3. Разделете сместа точно на две. Ако е необходимо, измерете с електронна везна. Към едната половина добавете 8-10 капки безвредна червена боя за да постигнете наситен розов цвят. Разбъркайте.
4. Намаслете правоъгълна тавичка с дължина 20 см. и постелете хартия за печене на дъното и, като намаслите леко и нея. По средата на тавичката поставете разделител от сгънат лист хартия за печене. Сипете жълтата и розовата смес от двете страни на разделителя. Разпределете равномерно всяка смес в отделението и и загладете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути.
5. Щом двата блата изстинат добре, изрежете първо краищата на всеки, от всички страни, за да получите идеален правоъгълник. Правоъгълникът разрежете на две, по дължина. 
6. Прецедете сладкото от кайсии. С помощта на четка намажете всяко правоъгълно парче с него, от всички страни. Слепете едно жълто и едно розово парче блат едно до друго. Върху тях поставете другите две слепени със сладко парчета, но в обратен ред, т.е. едното розово парче блат да се падне върху жълт блат. Намажете още веднъж блатовете отвън.
7. Разточете марципана върху поръсен с пудра захар плот. Ширината на разточения лист марципан трябва да е колкото дължината на правоъгълните парчета, а дължината - колкото да обвие блатовете един път. Поставете блатовете в единия край на разточения марципан, като оставите 3-4 см. свободни. Завийте тези 3-4 см. нагоре, върху блатовете и притиснете. След това увийте останалия марципан. Изрежете излишния марципан там, където се съединяват карищата. С помощта на нож изгладете ръбчето.
8. Потупайте леко кейка в плота, за да се изравни. Изрежете крайните парчета и поставете кейка в поднос.

Продукти

  • 175 г меко масло 175 г захар 3 яйца 2 с.л. прясно мляко 175 г брашно с набухвател червена боя за хранителни цели 150 г сладко от кайсии 350 г марципан пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички